Meer Nederlanders komen onder werktijd vrijwel niemand tegen

DEN HAAG - Door het massale thuiswerken tijdens de coronacrisis zijn er veel meer Nederlanders die vrijwel nooit iemand tegenkomen tijdens hun werk. Hierover bericht het CBS vandaag.

Een op de vijf werknemers had eind vorig jaar hooguit één keer per dag een werkgerelateerde ontmoeting met iemand anders, aldus het statistiekbureau. Dit laatste was bij een eerdere peiling van het CBS in 2018 slechts bij een tiende van de werknemers het geval.

Wanneer specifiek naar de thuiswerkers wordt gekeken, dan gaf vorig jaar ruim 70% aan nooit of maximaal één keer per werkdag collega's, patiënten, klanten of leerlingen te ontmoeten. Met name bij financiële instellingen en bij bedrijven uit de informatie- en communicatiesector zijn er flink meer werknemers bij gekomen die onder werktijd amper nog anderen zien.

Het CBS merkt op dat de afname aan persoonlijke ontmoetingen wel opgevangen zou kunnen worden door extra in te zetten op telefonisch of digitaal contact. Maar over de gehele linie bleef de mate van telefonisch en digitaal contact vrijwel gelijk aan voor de crisis.

Dit alles heeft ook zijn effect op de verbondenheid die werknemers voelen bij hun werk. Bij mensen die tijdens het werk vrijwel geen collega’s, patiënten, klanten of leerlingen zien, is dat gevoel gemiddeld iets minder sterk aanwezig. Ook zijn ze gemiddeld iets minder tevreden met hun werk.

Het CBS deed de peiling samen met onderzoeksbureau TNO. In totaal zijn er circa 58.000 mensen ondervraagd.

 

Bron: CBS

Laatste nieuws