Overheidsfinanciën voor het eerst in 5 jaar in het rood

DEN HAAG - Nederland boekte in 2020 een begrotingstekort van 34 miljard euro. In 2019 noteerde ons land nog een overschot van 14 miljard euro. Het is de eerste keer in vijf jaar dat ons land meer uitgeeft dan het binnenkrijgt. Hierover bericht het CBS vandaag op basis van voorlopige cijfers.

Het begrotingstekort komt daarmee op 4,3% van het bruto binnenlands product (bbp), de meest gebruikte maatstaf voor de economie van een land. De schuld groeide met 40 miljard euro naar 435 miljard euro. Dat is 54,5% van het bbp.

In normale tijden mag het tekort volgens de Europese Commissie niet groter zijn dan 3% van het bbp en moet de schuld onder de 60% blijven. Ons land heeft dus een groter tekort dan normaal gezien toegestaan zou zijn, maar door de coronacrisis heeft de Europese Commissie die regels tijdelijk opgeschort.

De uitgaven van de overheid stegen vorig jaar met 44 miljard euro naar 384 miljard euro. Het grootste deel van die stijging, 30 miljard euro, kwam door de verschillende steunpakketten naar aanleiding van de coronacrisis.

Laatste nieuws