Vanaf medio april zelftesten voor het onderwijs

24-03 13:47 | bron: Onderwijsland.com

DEN HAAG - Na een aantal pilots gaat het testen op school de volgende fase in. Vanaf medio april komen er naar verwachting zelftesten beschikbaar voor het onderwijs. Dit is de eerste sector waar zelftesten grootschalig worden ingezet. Voorwaarde is wel dat fabrikanten voldoende testen leveren. Met zelftesten worden besmettingen sneller opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk voorkomen. De bestaande maatregelen blijven onverminderd van kracht, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Hierover bericht Rijksoverheid.

De zelftesten worden allereerst ingezet op middelbare scholen voor het risicogericht testen van leerlingen en onderwijspersoneel, als zij in dezelfde ruimte als een besmette persoon zijn geweest. Als zij positief zelftesten, gaan ze thuis in quarantaine en naar de GGD-teststraat. De zelftest wordt dus ingezet voor de zogenoemde ‘overige contacten’. Leerlingen of docenten die binnen 1,5 meter met een besmet persoon zijn geweest (‘nauwe contacten’), moeten zoals nu ook het geval is meteen naar huis en een afspraak maken bij de GGD voor een test. Voor de begeleiding van leerlingen wordt op elke middelbare school een aantal mensen getraind.

Onderwijspersoneel

Ook wordt de zelftest preventief ingezet voor onderwijspersoneel. Dit geldt ook voor personeel van kinderopvang, als de opvang in hetzelfde gebouw als de school zit. Zij kunnen de test thuis twee keer per week bij zichzelf uitvoeren, als ze geen klachten hebben. Het afnemen van zelftesten is altijd vrijwillig. De testen zijn eenvoudig af te nemen, doordat ze minder diep de neus in gaan dan de reguliere coronatesten in de GGD-teststraat.

Hoger onderwijs

Ook in het hoger onderwijs wil het kabinet inzetten op zelftesten om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken. Dit is van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid van de jongeren maar ook voor het voorkomen van verdere achterstanden. Het streven is dat alle studenten zich vanaf eind april minstens één keer per week kunnen zelftesten om weer 1 dag in de week naar de instelling te kunnen gaan voor fysiek onderwijs. De rijksoverheid stelt hiervoor de testen beschikbaar, en de komende tijd wordt dit samen met de instellingen verder uitgewerkt. Ook voor het mbo zullen zelftesten beschikbaar worden gesteld.

Voorwaarde

Tot voor kort golden er voor de zogeheten antigeentesten strenge eisen. Op advies van de expertgroep-Van der Zande zijn de medische regels niet van toepassing op de zelftesten en kunnen ze nu grootschalig worden ingezet. Voorwaarde is wel dat er voldoende testen zijn. Fabrikanten moeten hiervoor een ontheffing aanvragen en positief beoordeeld worden door het RIVM en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Als aan deze voorwaarde wordt voldaan, krijgen scholen vanaf medio april de zelftesten aangeboden. Het kost tijd om dit te realiseren voor de circa 6000 basisscholen, 1500 middelbare scholen en zo’n 500 scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Dat geldt ook voor de in totaal 113 mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten.

Pilots

Op dit moment lopen er pilots met sneltesten op zo’n 50 middelbare scholen, basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs. Dit zijn sneltesten, die door een commercieel testbedrijf worden uitgevoerd. Deze methode wordt vervangen door het zelftesten. Ook in het mbo en hoger onderwijs lopen al enige tijd pilots in acht regio’s en wordt bekeken of deze pilots uitgebreid kunnen worden. Voor het hoger onderwijs geldt dat binnen de pilots, als er de mogelijkheid is dat alle studenten zich kunnen laten testen, voor iedere student weer één dag per week fysiek onderwijs aangeboden kan worden. In het mbo kunnen studenten sinds enkele weken weer één dag in de week fysiek onderwijs volgen.

 

Bron: Rijksoverheid

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
23 apr HAK werkt aan 'intelligent groentebord' voor kinderen
23 apr Onderwijs- en kennisinstelling Aeres kiest voor Coachview
22 apr VNG en MBO Raad intensiveren samenwerking
22 apr Jessica Zweers is Docent van het Jaar 2021
22 apr AFM: studieschuld zou geregistreerd moeten worden bij het BKR
22 apr Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar
22 apr Jongeren leenden vorig jaar dubbel zo veel e-books
22 apr CNV, AOb en OMT zijn niets in plan ministers volledige heropening onderwijs
22 apr Blended learning, hoe dan?
22 apr De 5 meest gemaakte fouten bij aanbestedende diensten. (En hoe u ze voorkomt)
21 apr Aantal besmettingen onder kinderen en jongeren opnieuw gestegen
21 apr Basisschool in Hengelo en omliggende huizen ontruimd wegens dreiging
21 apr Ministers willen middelbare scholen direct na meivakantie volledig openen
21 apr Studenten, hbo's en universiteiten 'opgelucht en blij' over heropening
21 apr Ouders krijgen definitief negen weken betaald ouderschapsverlof
21 apr Wat we kunnen leren van Millennials
20 apr Meerdere coronaversoepelingen: ook voor studenten en scholieren
20 apr Meer Nederlanders komen onder werktijd vrijwel niemand tegen
20 apr 'Laat complexe jeugdzorg niet stoppen bij 18 jaar'
20 apr UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen
20 apr Loonkosten in onderwijs flink gestegen
20 apr De school van morgen
19 apr Voorzitter Booking.com steekt geld in studentenbanenplatform Student Power
19 apr ACM vecht uitspraak over fusie onderwijsuitgevers Iddink en Malmberg aan
19 apr Groep 8 begint aan eindtoets
Poll
Docenten moeten voorrang krijgen bij vaccinatie
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?