Toeslagenaffaire begon mogelijk al jaren eerder

HILVERSUM - De toeslagenaffaire begon mogelijk veel eerder dan tot nu toe gedacht werd, zo bericht RTL Nieuws vandaag op basis van vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst.

Door het schandaal rond de kinderopvangtoeslagen werden duizenden ouders gedupeerd, doordat de fiscus hen ten onrechte als fraudeurs zag. Dit speelde sinds 2013. Uit stukken die RTL Nieuws heeft ingezien, zou echter blijken dat ambtenaren zich 15 jaar geleden al niet aan de wet hielden bij het terugvorderen van toeslagen.

RTL Nieuws heeft ontdekt dat een werkinstructie van de Belastingdienst uit 2006 al spreekt over het "afwijkend behandelen" van mensen bij een vermoeden van fraude. Deze mensen zouden op een zogenaamde "uitsluitlijst" zijn gekomen, waarop de toeslagen zouden zijn gestopt.

Dat dit handelen destijds op grote schaal gebeurde, blijkt volgens RTL Nieuws uit werkinstructies met de titel "massaal". Daarnaast zouden mensen die eenmaal op een uitsluitlijst stonden, ook de jaren erna zijn behandeld als fraudeur. Ambtenaren zouden zelf hebben bepaald wie in de categorie "hoog risico" vielen en onderworpen moesten worden aan strengere controles.

 

Bron: RTL Nieuws 

Laatste nieuws