8,5 Miljard euro voor Nationaal Programma Onderwijs

17-02 15:14 | bron: Onderwijsland.com

DEN HAAG - De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Daarom heeft het kabinet besloten tot een Nationaal Programma Onderwijs. Hiervoor wordt in totaal 8,5 miljard euro geïnvesteerd. En daarnaast 645 miljoen euro structureel om de hogere studentenaantallen te compenseren.

Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging, en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft. Dit meerjarige plan maken onderwijsministers Van Engelshoven en Slob vandaag bekend. Hierover bericht Rijksoverheid.

Minister Van Engelshoven: “Je zult nu maar student zijn. Wachtend op je stage om af te studeren of vanuit je studentenkamer naar het beeldscherm turend naar medestudenten die je nog nauwelijks kent. Dit zorgt voor stress, eenzaamheid, concentratieproblemen en druk bij studenten. Met dit Nationaal Programma ondersteunen we hen zoveel mogelijk. Met financiële ondersteuning en intensievere begeleiding verlagen we de druk die studenten voelen.”

Minister Slob: “Met dit Nationaal Programma doen we er alles aan om de jongste generaties in ons land dezelfde kansen te bieden als de generaties die zonder pandemie naar school gingen. Daarom gaan we heel gericht kijken wat elke leerling nodig heeft om de pijn van deze pandemie zoveel mogelijk te verzachten. Tegen alle leerlingen zou ik willen zeggen: het land zat het afgelopen jaar dan misschien op slot, maar met dit Nationaal Programma houden we jullie toekomst open.”

Maatregelen primair, voortgezet en speciaal onderwijs

Elke school krijgt vanaf komend schooljaar geld om leerlingen heel gericht te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Leraren bepalen mede hoe dit geld wordt ingezet. Zij kunnen kiezen uit bewezen effectieve maatregelen zoals gerichte bijles in kleine groepjes of samenwerking met bibliotheken op het gebied van lezen. De ongeveer 6600 basisscholen ontvangen hiervoor komend schooljaar gemiddeld 180.000 euro per school. Voor de 650 middelbare scholen gaat het om gemiddeld ruim 1,3 miljoen euro per school. Scholen met veel leerlingen met minder kansen krijgen verhoudingsgewijs meer geld.

Daarnaast vragen we van scholen om leerlingen komende zomerperiode hulp en gratis bijles te geven voor leerlingen die dat willen en nodig hebben. Een andere mogelijkheid is om de extra middelen in te zetten voor brede brugklassen, zoals vmbo/havo. Dat geeft leerlingen meer tijd om te kijken op welke plek ze het beste tot hun recht komen. Van elke brugklasser wordt gekeken of ze op de juiste plek zitten. Ook wordt er opnieuw geïnvesteerd in meer vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander onderwijsondersteunend personeel om de werkdruk van leraren te verlichten.

Maatregelen middelbaarberoepsonderwijs, hoger onderwijs en onderzoek

Iedereen die volgend jaar studeert krijgt een korting van 50% op het college- of lesgeld. Dat geeft studenten financiële ademruimte in deze moeilijke tijd, waarin ook veel studenten hun bijbaan zijn kwijtgeraakt. Daarnaast krijgen studenten die hun recht dreigen te verliezen op hun basisbeurs (mbo) en aanvullende beurs (mbo en hoger onderwijs) een tegemoetkoming. En het studentenreisproduct wordt verlengd met maximaal 12 maanden voor studenten in het hoger onderwijs als blijkt dat zij meer tijd nodig hebben om hun diploma te halen. De subsidie op praktijkleerbanen in het mbo wordt verhoogd, hiermee maken we het voor bedrijven voordeliger om ook in deze economische zware tijden, in belang van student en bedrijf, de vakmensen van de toekomst te behouden. Naast deze financiële ondersteuning komt er ook extra geld voor mentale ondersteuning door meer studie- en studentbegeleiding voor de persoonlijke ontwikkeling en studievoortgang.

Universiteiten en hogescholen hebben te maken met een enorme toeloop van studenten die door corona niet kiezen voor een tussenjaar of een wereldreis. De onderwijsinstellingen worden hier vanaf komend jaar al volledig voor gecompenseerd en structureel met een bedrag van 645 miljoen euro. Dit extra geld, dat naast de 8,5 miljard beschikbaar komt, moet er voor zorgen dat er meer mensen in dienst kunnen komen, en de werkdruk afneemt.

Met een investering van 162 miljoen euro voor onderzoekers wordt ervoor gezorgd dat 20.000 arbeidscontracten van jonge wetenschappers, waarvan het onzeker was of ze konden blijven, kunnen worden verlengd. Dit geeft zekerheid. Zij kunnen hun belangrijke onderzoek afmaken, en doorgaan met lesgeven.

 

Bron: Rijksoverheid

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
05 mrt Miljard euro extra nodig voor onderwijs en onderzoek op universiteiten
05 mrt Toeslagenaffaire begon mogelijk al jaren eerder
05 mrt Nederlanders onderschatten hoeveel kinderen in armoede leven
05 mrt Onrust op scholen na nieuwe uitbraken onder middelbare scholieren
05 mrt Aanpakken schoolstress kan psychische problemen bij kinderen voorkomen
04 mrt Rutte ambieert mogelijk het onderwijs als het 'helemaal mis gaat met de VVD'
04 mrt Ombudsmannen onderzoeken opvoedproblemen in Caribisch Nederland
04 mrt Coöperatie Examens MBO is klaar voor actie: scholen, meld je aan
04 mrt 117.000 jongeren raakten baan kwijt tijdens eerste coronagolf
04 mrt Meerderheid scholen valt door loting buiten boot voor subsidie Schoolkracht
04 mrt Actief leren, hoe dan?
04 mrt Tien dingen die je moet weten over het splinternieuwe Prowise Touchscreen Ten!
04 mrt Opleidingsinstituut Scolea is live met Coachview
03 mrt 30 procent aankomende studenten stelt studie uit wegens coronacrisis
03 mrt Een derde van de tweedeklassers weet niet of Nederland een democratie is
03 mrt ‘Pauzeknop’ op schulden toeslagenouders per direct van start
03 mrt Met name welzijn jongvolwassenen, studenten en migranten daalde door corona
03 mrt 'Slim met schoolafval' helpt scholen bij circulair inkopen
02 mrt Ontslag bestuurders Haga Lyceum blijft bij gerechtshof in stand
02 mrt D66 en ChristenUnie botsen over vrijheid van onderwijs
02 mrt Financiële positie pensioenfondsen verbeterd in februari
02 mrt Mbo'ers blij: 'Onderwijskwaliteit mbo's omhoog door fysieke les'
02 mrt Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen gratis advocaat
02 mrt Het geheim achter onze beste schrijfervaring tot nu toe
02 mrt Aanbestedings quick scan: hulp bij slim aanbesteden
Poll
Docenten moeten voorrang krijgen bij vaccinatie
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?