Kindertelefoon wordt steeds vaker gebeld over eenzaamheid en depressie

UTRECHT - Kinderen bellen of chatten tijdens de tweede lockdown vaker met de Kindertelefoon over emotionele problemen als eenzaamheid, depressie en suïcidale gedachten dan tijdens de eerste lockdown. Ook blijft het aantal meldingen over huiselijk geweld stijgen. Hierover bericht de Kindertelefoon vandaag op basis van gevoerde chat- en telefoongesprekken.

In vergelijking met de eerste lockdown steeg het aantal gesprekken over emotionele problemen met 21%. De Kindertelefoon krijgt wel minder telefoontjes van kinderen over normale puberzaken, zoals verliefdheid en vriendschap. Volgens de Kindertelefoon komt dit doordat kinderen steeds vaker laten weten sociale contacten te missen en zich eenzaam te voelen.

De Kindertelefoon meldt dat zijn vrijwilligers in de afgelopen periode zo'n 21 keer per dag over zelfdoding spraken met kinderen. Tijdens de vorige lockdown was dit nog gemiddeld 16 keer, een stijging van 31%. Ook over eenzaamheid (31%) en depressie (16%) wordt vaker contact opgenomen.

"Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in huiselijkgeweldsituaties zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten. Ik ben dan ook blij dat deze kinderen ons weten te vinden. Maar ik vind deze stijging, zeker in combinatie met de daling van gesprekken over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid, zorgwekkend", aldus Kindertelefoon-directeur Roline de Wilde.

Opvallend is dat steeds vaker oudere jongeren contact opnemen met de Kindertelefoon. Zo steeg het aandeel zestien- en zeventienjarigen van 19% vorig jaar naar 26% in deze periode.

Laatste nieuws