Onderwijsinspectie: Eindtoets basisschool moet dit jaar doorgaan

DEN HAAG - De Onderwijsinspectie wil dat de eindtoets op basisscholen dit jaar doorgaat. Zonder eindtoets verliest de inspectie het zicht op hoe het onderwijs ervoor staat, aldus inspecteur-generaal Alida Oppers vandaag tegen het AD. Vorig jaar werd de eindtoets geschrapt vanwege de coronacrisis.

Oppers verwacht dat de scores dit jaar wel lager zullen zijn dan gebruikelijk. "Het onderwijs is dan al een jaar niet optimaal geweest", aldus Oppers tegen het AD.

Dat is echter geen reden om de toets niet te laten doorgaan, vindt Oppers. Want als die doorgaat, dan krijgen scholen volgens haar in ieder geval een beeld van hoe de leerlingen en het onderwijs ervoor staan. "Door de resultaten weten we straks waar de lacunes zitten: waar schort het aan en wat kun je er - misschien nog voor de zomervakantie - aan doen?"

Achterstanden als gevolg van de coronacrisis aanpakken of er geld voor vrijmaken, lukt beter met beschikbare resultaten over de eindtoets, zegt Oppers. Als die informatie ontbreekt, dan kun je van alles aanbieden om onderwijsachterstanden weg te werken, maar dat is volgens de inspecteur-generaal dan ongericht.

Oppers maakt zich zorgen over de lichtzinnigheid waarmee wordt gesproken over het schrappen van de eindtoets. Leerlingen uit groep 8 kregen in het vorige schooljaar gemiddeld een lager advies voor de middelbare school dan in voorgaande jaren, omdat de eindtoets niet doorging. 

 

Bron: ANP / AD

Laatste nieuws