Internet voor elke leerling tijdens onderwijs op afstand

ZOETERMEER - Een internetverbinding is essentieel wanneer leerlingen onderwijs op afstand volgen. In de praktijk blijkt dat er gezinnen zijn die geen of slecht werkend internet hebben. Daarom biedt SIVON samen met telecomproviders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo tijdelijke internetoplossingen aan. Schoolbesturen met leerlingen zonder goed internet kunnen zich aanmelden voor deze internetoplossingen.

SIVON is door de PO-raad, de VO-raad en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gevraagd om schoolbesturen hierbij te ondersteunen.

Hoe werkt het?

  1. U bepaalt per schoollocatie welke leerlingen in aanmerking komen voor een internetoplossing.
  2. Per leerling bekijkt u samen met de ouder(s) of verzorger(s) welke optie het beste past bij de situatie van de leerling. Bekijk hieronder wat de opties zijn.
  3. Op het aanmeldformulier vult u per schoollocatie de aantallen per optie in.
  4. In samenwerking met de telecomproviders kijken we naar alle aanvragen en maken wij een verdeling.
  5. U ontvangt, indien beschikbaar, per schoollocatie de aangevraagde internetverbindingen die u kunt verspreiden onder uw leerlingen

Er is een beperkte voorraad waardoor wij u niet de garantie kunnen geven dat we aan alle leerlingen wifi kunnen leveren. 

Wat zijn de opties?

Hieronder vindt u de opties waaruit u, samen met de ouder(s) of verzorger(s), een keuze kunt maken voor uw leerlingen. Aan de scholen wordt gevraagd om te kijken welke oplossing het beste past bij de situatie van de leerling en dit aan te geven op het aanmeldformulier. 

  1. Wifispot Ziggo: voor leerlingen die thuis bereik hebben van een wifispot van Ziggo. Deze leerlingen krijgen een code waardoor zij thuis gebruik kunnen maken van deze wifispot. Als bij de leerling thuis een wifi-netwerk met de naam Ziggo te zien is, dan is deze optie geschikt.
  2. Simkaart T-Mobile: voor leerlingen die thuis geen wifispot van Ziggo kunnen krijgen en wel een device hebben waar een simkaart in past. Hiervoor is een data simkaart beschikbaar. Deze is actief tot en met juli 2021 en heeft een limiet van 50 GB per maand. Als een leerling meer dan 50 GB per maand gebruikt, wordt de doorvoersnelheid beperkt. 
  3. Wifi access point: voor leerlingen voor wie bovenstaande opties niet mogelijk zijn. Zij ontvangen een 4G wifi access point waarmee zij thuis wifi krijgen. Dit access point is een klein kastje dat aan de muur hangt en wordt gevoed vanuit het lichtnet en wifi-toegang geeft door contact te maken met het 4G telefonienetwerk.

Beschikbaarheid

De internetverbinding is actief tot eind juli 2021. De codes, simkaarten en wifi access points worden per school afgeleverd en worden eigendom van de school. De verspreiding en verdere afhandeling ervan is de verantwoordelijkheid van de school zelf. 

Kosten

Er wordt geen vergoeding gevraagd aan het schoolbestuur, de school of de leerling voor de internetoplossing.

De telecomproviders bieden de codes, simkaarten en wifi access points kosteloos of tegen kostprijs aan vanuit hun wens om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Eventuele kosten worden gedekt door een subsidie van het ministerie van OCW. 

Aanmelden

Zijn er leerlingen binnen uw schoolbestuur die in aanmerking komen voor een internetoplossing? Meld u dan aan via het aanmeldformulier.

 

Bron: SIVON

Laatste nieuws