Versla de Microsoft Teams struggles met deze 9 tips

EINDHOVEN - Leren op afstand. Virtuele klaslokalen. Digitaal onderwijs. Inmiddels weten we niet beter. Docenten en studenten zien elkaar niet of nauwelijks meer. Met een beetje geluk zien jullie elkaar nog via Microsoft Teams. Mits jouw studenten hun camera aan hebben staan. Want ook dat doen ze niet allemaal (zucht).

Digitaal onderwijs is een hele uitdaging. Het was al lastig om je studenten te betrekken bij de les. Nu lijkt het wel een mission impossible. En dan ook nog die technische dingen die erbij komen kijken. Microsoft Teams. Zoom. Skype. Het houdt niet op. Gelukkig weten we met de dag/stap voor stap steeds beter hoe het allemaal werkt.

Gebruik jij al Microsoft Teams voor digitaal onderwijs en wil je nog beter worden? Of ben je van plan dit te doen en weet je totaal niet waar je moet beginnen? Onderstaande tips zijn speciaal voor docenten die Microsoft Teams gebruiken of willen gebruiken. Gegarandeerd succes! ????

1. Zorg voor een duidelijk Teams kanaal

Een duidelijke opzet van het Teams kanaal is de eerste stap naar succes voor jou en jouw studenten. Maak een team voor elke klas en zet aparte kanalen op binnen dit team voor elke les, zoals wiskunde, Nederlands en Engels.

2. Studenten zijn deelnemers

Deze is ontzettend belangrijk! Als jij een meeting hebt en jij ontmoet jouw studenten in een virtuele ruimte, wil je niet dat ze met jou of andere studenten gaan rommelen. Hartstikke gezellig, maar niet de bedoeling. Maak ze daarom deelnemers en geen presentatoren, zodat jouw studenten anderen niet kunnen dempen of uit het gesprek kunnen zetten.

3. Lessen opnemen

Er is een eenvoudige knop in Teams om jouw lessen op te nemen. Jij kan dit vooraf doen of opnames maken tijdens de live lessen. Studenten kunnen ze op elk moment en elke plaats opnieuw afspelen. Handig als er eentje tussendoor zijn of haar boterham aan het smeren was.

4. Uitnodigen voor bijeenkomsten

Nodig jouw studenten uit voor bijeenkomsten in een kanaal. Nodig ze niet individueel uit, maar voeg het kanaal toe aan de meeting. Alle notities, chats en bestanden die jij in die meeting plaatst, gaan in het kanaal en zijn later gemakkelijk te vinden. Als je een video-opname doet (zie tip 3), wordt die opname ook in het kanaal geplaatst.

5. Studenten dempen, indien nodig ????

Jij kan één student of een hele klas studenten in de chat dempen, als dat nodig is natuurlijk... Maar tweerichtingscommunicatie is belangrijk voor het lesgeven. Als jouw studenten op afstand zijn, is de mogelijkheid om vragen te stellen in de chat vaak makkelijker dan het stellen van vragen in een videovergadering.

6. Stel duidelijke verwachtingen

Stel duidelijke verwachtingen voor jouw studeten in de chat. Vertel ze vooraf de regels, bijvoorbeeld over @vermeldingen, over het beantwoorden van andermans vragen en over het niet spammen in de chat, want dat vinden ze nog wel eens grappig.

7. Maak een alleen-lezen map

Bestanden in Microsoft Teams zijn collaboratief, zodat studenten ze kunnen bewerken. Maak daarom een alleen-lezen map aan in het kanaal waar jij bestanden voor jouw klas kan plaatsen. Jouw studenten kunnen alleen items bekijken en niet bewerken.

8. Vertel wat je gaat doen

Online les is lastig te volgen en vaak ook erg vermoeiend. Wees wat langzamer en leg jouw klas uit wat je aan het doen bent, stap voor stap. Check met individuele studenten om de acties te bevestigen: "John, zie je mijn presentatie?" en wacht tot John antwoordt. Dit houdt de interactie gaande en voorkomt dat jouw studenten leerlingen zich verstoppen.

9. Varieer!

Online leren is niet hetzelfde als face-to-face leren. Blended learning betekent het gebruik van verschillende middelen ter ondersteuning van jouw lessen. Niet iedere les hoeft een meeting te zijn. Jij kan bijvoorbeeld vooraf een video maken of een video van iemand anders delen. Of jij geeft ze instructies en stukken tekst om te lezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ben jij er klaar voor?

Blended learning, hybride leren, student centricity, gamification, virtual classrooms…. Wij scheppen orde in de chaos van buzzwords. Ben jij al klaar voor het onderwijs van de toekomst? Je leest er alles over in onze gratis whitepaper.

Download whitepaper

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws