Basisscholen en kinderopvang blijven zeker tot 8 februari gesloten

DEN HAAG - Basisscholen en kinderopvangcentra blijven zeker tot 8 februari gesloten, aldus het kabinet zondag. Hiermee neemt het kabinet definitief het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). De deskundigen adviseerden al eerder om de beoogde heropeningsdatum van 25 januari naar achteren te schuiven.

De nieuwe datum valt samen met de beoogde datum waarop het kabinet de lockdown wil beëindigen, namelijk dinsdag 9 februari. Scholen mogen vermoedelijk één dag eerder de deuren openen omdat de schoolweek maandag al begint. De noodopvang is en blijft open.

"Het is een grote teleurstelling", aldus demissionair minister Slob. Volgens de minister gaat het kabinet in gesprek met vakbonden en werkgevers over extra zorgverlof voor ouders. "Het kabinet is bereid om hier de portemonnee voor te trekken", aldus Slob.

Het zorgverlof is "wel een ingewikkeld verhaal" omdat de werkgevers verantwoordelijk zijn. "Wij vinden het heel belangrijk dat werkgevers hierin hun verantwoordelijkheid nemen naar hun personeel."

Het kabinet maakt zich zorgen over de achterstanden bij leerlingen die ontstaan door de lockdown. Er komen aanvullende plannen voor de lange termijn. Daar wordt voor meerdere jaren geld voor vrijgemaakt, aldus Slob.

Laatste nieuws