Asscher stelt zich niet meer verkiesbaar vanwege toeslagenaffaire

DEN HAAG - PvdA-leider Lodewijk Asscher stelt zich niet verkiesbaar tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen. Asscher zegt zijn positie als lijsttrekker op te geven omdat de "discussie" rondom zijn rol in de Kamer vanwege de toeslagenaffaire momenteel "te groot" is. Dat maakt Asscher vandaag bekend via Facebook.

Asscher lag sinds het verschijnen van het vernietigende onderzoek naar de kinderopvangtoeslagaffaire onder vuur bij een deel van de PvdA. Tussen 2012 en 2017 was Asscher als minister van Sociale Zaken betrokken bij de toeslagenaffaire. Aanstaande zaterdag zou de PvdA stemmen over de houdbaarheid van de positie van de partijleider.

Asscher betuigde zelf meermaals spijt over zijn rol in het schandaal. Toch wilde hij door als lijsttrekker, omdat hij vond dat hij met zijn ervaring als minister van Sociale Zaken het systeem kon repareren. Daar ziet hij nu dus van af.

"Ik hoop vurig dat op 17 maart een sterkere PvdA wordt gekozen omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijke toekomst. Omdat ik vind dat we het moeten gaan hebben over een Nederland na corona.", aldus Asscher. "Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment, het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen. Ik zie ernaar uit om op een andere manier, op een andere plek en op een ander moment de samenleving te dienen."

Het is nog niet bekend wie het partijleiderschap overneemt. Asscher zegt zijn termijn als Kamerlid uit te dienen.

Laatste nieuws