Ministerie neemt geen maatregelen tegen drukke noodopvang op scholen

DEN HAAG - Er komen vooralsnog geen maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het op de noodopvang van scholen minder druk wordt. Dat laat het ministerie van Onderwijs vrijdag weten aan NU.nl. Eerder deed de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) een oproep om kinderen alleen naar school te brengen als dat echt noodzakelijk is.

Het ministerie van Onderwijs ziet dat meer ouders gebruikmaken van de noodopvang, maar een woordvoerder zegt "geen reden" te hebben om de maatregelen aan te passen. Daar wordt volgens haar ook niet over nagedacht.

"De kinderen die nu op school zijn, zijn kinderen voor wie een uitzondering is gemaakt", aldus de woordvoerder tegen Nu.nl. Het gaat dan om kwetsbare kinderen of leerlingen van wie een van de ouders een vitaal beroep heeft.

Volgens de AVS komt gemiddeld 16% van de basisschoolleerlingen gewoon naar school, 5% van de leerlingen is kwetsbaar en 11% heeft een ouder met een vitaal beroep. Tijdens de eerste lockdown kwam nog slechts 4% van de kinderen naar school.

Het gaat hierbij om een gemiddeld percentage. Er zijn scholen waar veel meer gebruik wordt gemaakt van de noodopvang.

Een verplichting om aan te tonen dat een van de ouders een vitaal beroep, zoals politieagent of arts, heeft is er niet. Het ministerie zegt ook niet over een invoering van zo'n werkgeversverklaring na te denken.

Laatste nieuws