'Thuiswerken maakt nieuwe onkostenvergoedingen noodzakelijk'

ROTTERDAM - Door het massale thuiswerken moeten werkgevers dit jaar kritisch kijken naar de manier waarop zij onkosten van werknemers vergoeden. Reiskosten zullen minder relevant worden, terwijl thuiswerken wel zorgt voor andere soorten kosten.

Enige hulp van de Belastingdienst zou het werkgevers makkelijker maken om nieuwe onkostenvergoedingen in het leven te roepen, aldus algemeen directeur Martijn Brand van loonstrookverwerker ADP in Nederland.

Werkgevers kunnen traditionele reiskostenvergoedingen onbelast uitkeren, aldus Brand bij de jaarlijkse presentatie van het nieuwe loonstrookje. Maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor de extra koffie of thee die werknemers niet meer op kantoor, maar thuis consumeren. Het fiscaal aantrekkelijker maken van een algemene onkostenvergoeding voor thuiswerkers zou het daarom gemakkelijker maken personeel te steunen bij het werken op afstand, stelt hij.

"Als werkgever denk je: wil ik reiskosten vergoeden die niet gemaakt zijn. Maar je wil het ook beheersbaar houden. Als je telkens achteraf moet kijken hoeveel medewerkers thuis of op kantoor hebben gewerkt worden de administratieve lasten zo hoog dat het niet te doen is", aldus Brand. Volgens hem is de belastingwetgeving in die zin nog niet goed aangepast op de coronapandemie.

"HR-afdelingen kijken vaak toch nog vooral vanuit het fiscale perspectief. Wij denken dat je ook naar het arbeidsrechtelijke en sociale deel moet kijken", vult Dik van Leeuwerden, hoofd van het kenniscentrum van ADP, aan. "Vind je het als werkgever nog wel zo prettig als medewerkers in een overvolle tram zitten? Misschien moet ik het fietsplan wat upgraden. Maar als het kostenpatroon wijzigt, dan komt toch ook die fiscale wetgeving om de hoek kijken."

Het Nibud berekende in juli wat de extra kosten zijn voor thuiswerkers. Dagelijks zijn zij 2 euro meer kwijt dan wanneer ze op kantoor zouden werken, wat neerkomt om ruim 43 euro per maand bij een vijfdaagse werkweek. Het gaat bijvoorbeeld ook om meer verbruik van elektriciteit, gas en wc-papier en snellere slijtage van je bureau of stoel.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws