Zo houd je studenten bij de online les!

EINDHOVEN - De wereld verandert in een gigantisch tempo. Soms is het gewoon niet meer bij te houden. We gaan van traditionele klaslokalen en collegezalen, naar virtuele classrooms en online hoor- en werkcolleges. Jij als docent ziet jouw studenten ineens niet meer. Of een stuk minder dan normaal. De vraag is of je dat erg vindt, want lekker rustig is het wel. Oeps, dat mag je natuurlijk niet denken als docent…

Het is toch even wennen. Het was al lastig om je studenten te betrekken bij de les. Nu is dat helemaal een uitdaging. Stelde je voorheen een vraag, doken ze weg achter hun laptop. Maar nu? “Sorry, mijn camera doet het niet” of “Slecht internet, ik kan u niet horen”. Oké, lastig. Hoe kun je jouw studenten dan wel betrekken in een virtual classroom? Of bij de online hoor- en werkcolleges? Wij hebben vier tips voor je op een rijtje gezet. En nee, je hoeft geen gekke dingen te doen (soms een flauw grapje is toegestaan).

1. We horen u niet!

Oh nee, jouw studenten kunnen je (weer) niet horen. Hoe is het toch mogelijk? Sommige docenten weten precies hoe alles werkt. Sommige ook niet. Geen zorgen, het overkomt de besten (zeggen ze dan). Check, voordat de les begint, of alles werkt. Doet de camera het? Is de internetverbinding goed? Is de microfoon aangesloten? Ja? Mooi, jij kunt beginnen!

2. Camera’s aan? Actie!

Ja, dit kan wel even een dingetje zijn. Sommige studenten vinden het niet prettig als de camera aan moet. We begrijpen dat. Probeer ze toch te overtuigen om die camera aan te zetten! Waarom? Zo wordt de online les toch een stuk persoonlijker. Geloof het of niet, jouw studenten missen jou stiekem ook hoor. Jij hebt het daarnaast sneller door als een van jouw studenten is afgeleid. Of even is weggelopen.

3. Sorry, wat was de vraag?

Op dit moment volgen de meeste studenten hun lessen vanuit huis. Ze hebben veel afleiding om hun heen. Ouders die thuiswerken, broers of zussen die ook school volgen en de hond die altijd wil knuffelen. Vaak checken ze ook nog hun telefoon tussendoor. Het is lastig om ze bij de les te houden, zeker via een scherm. Geef jezelf en je studenten daarom korte pauzes. Zoek even wat afleiding. Dan gebeurt het minder tijdens de les. Hopelijk.

4. Doet iedereen mee?

De manieren zijn eindeloos! Geef je studenten een poll of quiz tussendoor. Hartstikke interactief en je ziet meteen wie het begrepen heeft en wie niet. Of samen een mind map maken. Het zal je verbazen hoeveel ideeën daaruit voortkomen!

Virtual classroom: a room with view

Iedereen betrekken bij de online les en de aandacht erbij houden. Het is een uitdaging. Het wordt toch steeds belangrijker. Zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven. De bovenstaande tips helpen je al een eind vooruit. Dat hopen we althans. Maar een virtual classroom? Daar al eens aan gedacht? Interactiviteit en betrokkenheid gegarandeerd! Voeg daar nog eens de magie van interactieve touchscreens aan toe en jij kan beginnen!

In samenwerking met onze partners, waaronder Barco, stellen we onderwijsinstellingen in staat om real-time, interactieve lessen in onze virtual training room te organiseren met studenten. Het voelt bijna alsof jouw studenten daadwerkelijk bij je in de ruimte zijn! Wil je meer weten over virtual classrooms? Of heb je interesse om een eigen real-time college bij CTOUCH op kantoor te organiseren? We laten je graag zien wat we in huis hebben!

Meer over virtuele classrooms

Ook interessant?

Blended learning, hybride leren, student centricity, gamification, virtual classrooms…. Wij scheppen orde in de chaos van buzzwords. Lees alles over de trends die de toekomst van het hoger onderwijs bepalen in onze gratis whitepaper.

Check de whitepaper

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws