Hogescholen gaan mkb helpen innoveren

DEN HAAG - Hogescholen en het mkb gaan samenwerken om het innovatief vermogen van het mkb te vergroten. Dat gebeurt via het officieel gelanceerde innovatietraineeship. Studenten van hogescholen krijgen hierbij na een stage als onderzoeker ook een dienstverband als onderzoeker in een bedrijf. Gedurende deze gehele periode is een lector van de hogeschool betrokken bij het onderzoek van de zogenoemde innovatietrainee. Daarnaast worden de studenten gedurende die periode getraind in ondernemers- en managementvaardigheden.

De komende maanden zoeken hogescholen in hun regio ondernemers die een innovatietrainee kunnen plaatsen. Na goedkeuring van hun onderzoeksplannen kunnen de eerste trainees in januari 2021 beginnen. In de komende maanden kunnen  zo’n tweehonderd trainees starten. Met de regeling is 3,9 miljoen euro gemoeid.

Innovatietraineeship

Het innovatietraineeship is onderdeel van het Kennis- en Innovatie Convenant dat op 11 november 2019 naar de Tweede Kamer werd gestuurd door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Het is een initiatief van de topsectoren Chemie, Agri & Food en Logistiek dat wordt uitgevoerd door Regieorgaan SIA (onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO).

MKB

Het mkb profiteert nog te weinig van nieuwe kennis die op hogescholen en andere kennisinstellingen aanwezig is. Het innovatietraineeship, dat geheel gericht is op het doen van praktijkgericht onderzoek binnen een onderneming, moet daar verandering in brengen. In het kader van het Kennis en Innovatie Convenant 2020-2023 stelt Regieorgaan SIA (onderdeel van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO) 3,9 miljoen euro beschikbaar zodat een docent-onderzoeker van een hogeschool de innovatietrainee gedurende anderhalf jaar kan begeleiden. Ook kan de trainee gebruik maken van de onderzoekfaciliteiten van de hogeschool. Daardoor krijgen ondernemers de kans om gewenste innovaties daadwerkelijk te implementeren.

Lees meer op de website van Rijksoverheid.

 

 

Bron: Rijksoverheid

Laatste nieuws