Wat verdienen docenten in het primair en voortgezet onderwijs?

UTRECHT - Salarissen zijn nog altijd een taboe om over te praten. Toch gaat het regelmatig over het salaris van leerkrachten. Het salaris wordt regelmatig aangehaald in de discussie over het lerarentekort en ook de salariskloof tussen het primair en voortgezet onderwijs is vaak onderwerp van gesprek. Maar wat verdient een leraar nou eigenlijk precies? 

Het onderwijs kent meerdere schalen en treden en deze zijn verschillend voor het primair en het voortgezet onderwijs. 

Primair onderwijs

Een starter in het basisonderwijs begint in de salarisschaal L10. Naast L10 zijn er nog de salarisschalen L11 tot en met L14. Elke salarisschaal kent 15 ‘treden’, wat betekent dat een leerkracht op de basisschool in 15 jaar naar de top van de schaal kan gaan en daarmee het maximumsalaris bereikt. Een leraar die start in schaal L10 verdient 2.563 euro bruto per maand in een fulltime functie en kan in 15 jaar doorgroeien naar 3.875 euro bruto per maand.

Het is ook mogelijk om door te stromen naar schaal L11, maar hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet een docent minimaal 465 lesuren per jaar draaien in een fulltime functie, en heeft hij of zij naast het pabo-diploma ook nog een extra specialisatie in zijn of haar bezit. Daarnaast moeten de ontwikkelingen in de specialisatie gevolgd en toegepast worden en moet een docent collega’s actief helpen op het gebied van deze specialisatie. In de salarisschaal L11 verdient een docent 2.639 euro per maand en kan hij of zij uiteindelijk 4,228 euro bruto per maand verdienen.

Voortgezet onderwijs

De schalen in het voortgezet onderwijs werken wat anders. Hier gaat het om de salarisschalen LB, LC en LD en hebben elk 12 treden, wat inhoudt dat een leerkracht in het voortgezet onderwijs na 12 jaar het maximum salaris bereikt. Een starter begint in schaal LB of LC, maar met werkervaring kunnen leraren in aanmerking komen voor een hoger startsalaris. Ook een hoger inkomen in een vorige baan kan invloed hebben op het startsalaris.

De schaal LC onderscheidt zich van LB door de hogere eisen. Voor de LC-schaal moet een leerkracht lesgeven aan heterogene groepen, leerlingen met complexe problemen begeleiden, gespecialiseerde vakkennis toepassen en helpen met het ontwikkelen van onderdelen van het curriculum.

Een starter in de LB-schaal begint met een salaris van 2,601 euro bruto per maand voor een fulltime functie en kan in 12 treden doorgroeien naar een salaris van 3.978 euro. Voor de LC-schaal is het startsalaris 2.617 euro en het maximumsalaris 4.639 euro. Een LD-leraar start met 2.628 euro per maand en kan doorgroeien naar 5.279 euro per maand.

Doe hier de volledige Salarischeck van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

 

 

Bron: AOb

Laatste nieuws