Tweede Kamer stemt in met afschaffing bindend studieadvies

DEN HAAG - Het merendeel van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van GroenLinks die oproept het bindend studieadvies (BSA) voortaan enkel adviserend te laten zijn. Het akkoord op de motie is een absolute mijlpaal voor de Landelijke Studentenvakbond die al jaren strijdt voor een alternatief. 

Volgens de studentenvakbond heeft het BSA een averechts effect en zorgt het systeem voor onnodige, oplopende kosten. “De meerderheid van de studenten die geen bindend studieadvies kreeg, stapte de afgelopen jaren alsnog over naar eenzelfde studie bij een andere onderwijsinstelling maar daardoor wel met vertraging. Het is meer dan terecht dat er nu eindelijk wordt afgerekend met deze perverse prikkel”, aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns.

Volgens het huidige systeem zijn onderwijsinstellingen vrij in het bepalen van het aantal studiepunten dat ze mogen vragen bij het BSA. Dat leidt tot opmerkelijke uitschieters. Waar de Universiteit van Amsterdam (UvA) een BSA van 48 studiepunten rekent, hanteert de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een BSA van maar liefst 60 punten, het maximum aantal studiepunten in een collegejaar.

Naast de tegenstrijdige effecten die de invoering van het BSA de afgelopen jaren met zich mee bracht, zorgt het volgens de LSVb ook voor onnodige extra prestatiedruk op studenten. Lyle Muns: “We zien hoe studenten de afgelopen jaren meer en meer te maken hebben gekregen met mentale problemen als gevolg van studiedruk en de belachelijk hoge schulden waar zij zich in moeten steken om een studie te kunnen afronden. Sommige studenten hebben zelfs meerdere bijbaantjes, om dit alles te kunnen bekostigen en moeten continu meerdere ballen tegelijk in de lucht houden. Het BSA hing daarbij ook nog als een molensteen om hun nek.”

De studentenvakbond roept minister van Engelshoven daarom op zo snel mogelijk iets te doen aan deze situatie nu een meerderheid het eens is over de afschaffing.

Laatste nieuws