Zo maak je van een saai college een feestje

06-04 06:03 | bron: Onderwijsland.com

EINDHOVEN - Communiceren, samenwerken en het oplossen van problemen, het is wat jouw studenten tegenwoordig nodig hebben om succesvol te zijn. Studenten actief bij de colleges betrekken is echter een vak apart en dat weet jij als geen ander. In de collegezalen blijft het vaak angstvallig stil (we horen bijna een speld vallen) op het moment dat jij een vraag stelt. Studenten kijken ineens heel aandachtig naar hun aantekeningen of ze duiken weg achter de laptop. Weer een mislukte poging tot interactie en vervolgens dreun je het antwoord zelf maar op.

We zien een hoop veranderen binnen het onderwijs en zo ook de manier van lesgeven. Vandaag de dag is harder en luider praten, groter schrijven en grootse gebaren gebruiken niet meer genoeg (hoewel, soms willen deze dingen nog wel eens helpen). Studenten herlezen veel liever teksten zelf, markeren de belangrijkste begrippen en maken misschien een samenvatting, het bekende passief leren, maar is dit wel effectief? Is actief leren de oplossing voor jouw studenten?

Actief leren, wat zeg je?

Het actief leren wordt steeds populairder. Jouw studenten gaan met actief leren echt aan het werk, ze gebruiken hun hersenen, lossen problemen op en passen de kennis toe die jij hen gegeven hebt. In plaats van achterover zitten, gaan ze dingen doen en moeten ze daar ook nog eens zelf over nadenken. De (anders zo saaie) colleges gaan veel meer leven, de stof die behandeld wordt blijft veel beter hangen en met een beetje geluk gaan ook nog eens die studieresultaten omhoog.  

1. De stof blijft beter hangen

Vragen of studenten nog iets weten van het vorige hoorcollege? Je weet dat je dat absoluut niet hoeft te proberen. Studenten onthouden namelijk maar 10% van wat ze lezen en maar 20% van wat ze horen. Geen wonder dat jij iedere keer het antwoord zelf op kan dreunen. Je gaat het niet geloven, maar studenten onthouden voor 90% wel wat ze DOEN. Studenten passen hun ideeën vaak toe in de praktijk en werken samen. Waarom niet meteen beginnen met actief leren? Ook niet onaardig, de stof blijft beter hangen, dus betere studieresultaten (win-win).

2. Ontwikkelen van skills

Samenwerken is één van de belangrijkste aspecten binnen actief leren. Je ziet steeds meer organisaties die veel in teamverband samenwerken. Jouw studenten moeten dat toch ook kunnen? Gelukkig ontwikkelen jouw studenten met actief leren verschillende skills die ze nodig hebben om met anderen goed samen te kunnen werken.

3. Interactie en betrokkenheid

Studenten die actief leren, zijn actief betrokken bij jouw colleges en presentaties. Of ze nu een probleem moeten oplossen, discussiëren over een onderwerp of iets moeten onderzoeken. Jouw studenten verdiepen zich in de stof en komen met nieuwe ideeën. Weten hoe jij je studenten aan het werk zet en zorgt voor interactie en betrokkenheid? Houd onze blog in de gaten!. Wij zetten de leukste actieve leermethodes voor jou op een rijtje.

Op zoek naar nog meer interactie?

Een interactief touchscreen is de ultieme tool om jouw studenten bij de colleges te betrekken. Het is een ideale manier om samen te brainstormen, presenteren, demonstreren en experimenteren. Met een touchscreen kunnen studenten inhoud van het internet halen. Aantekeningen maken over content of presentaties heen om de belangrijkste punten te markeren. Video- en audiofragmenten afspelen. En nog veel meer. Op deze manier zijn ze actief bezig met de stof, zijn ze betrokken en worden ze gestimuleerd om met elkaar samen te werken. De stof laat jij daarnaast zien op een manier waarvan jij zeker weet dat het jouw studenten aanspreekt. Zelfs de saaiste colleges en presentaties worden een feestje. Wij weten zeker dat jij met een touchscreen van CTOUCH jouw studenten niet meer wegduiken achter hun laptop!

Bekijk de touchscreens van CTOUCH

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
22 apr VNG en MBO Raad intensiveren samenwerking
22 apr Jessica Zweers is Docent van het Jaar 2021
22 apr AFM: studieschuld zou geregistreerd moeten worden bij het BKR
22 apr Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar
22 apr Jongeren leenden vorig jaar dubbel zo veel e-books
22 apr CNV, AOb en OMT zijn niets in plan ministers volledige heropening onderwijs
22 apr Blended learning, hoe dan?
22 apr De 5 meest gemaakte fouten bij aanbestedende diensten. (En hoe u ze voorkomt)
21 apr Aantal besmettingen onder kinderen en jongeren opnieuw gestegen
21 apr Basisschool in Hengelo en omliggende huizen ontruimd wegens dreiging
21 apr Ministers willen middelbare scholen direct na meivakantie volledig openen
21 apr Studenten, hbo's en universiteiten 'opgelucht en blij' over heropening
21 apr Ouders krijgen definitief negen weken betaald ouderschapsverlof
21 apr Wat we kunnen leren van Millennials
20 apr Meerdere coronaversoepelingen: ook voor studenten en scholieren
20 apr Meer Nederlanders komen onder werktijd vrijwel niemand tegen
20 apr 'Laat complexe jeugdzorg niet stoppen bij 18 jaar'
20 apr UNICEF pleit opnieuw voor volledig openen middelbare scholen
20 apr Loonkosten in onderwijs flink gestegen
20 apr De school van morgen
19 apr Voorzitter Booking.com steekt geld in studentenbanenplatform Student Power
19 apr ACM vecht uitspraak over fusie onderwijsuitgevers Iddink en Malmberg aan
19 apr Groep 8 begint aan eindtoets
19 apr Coalitie-Y wil plek aan formatietafel om toenemende druk op jongeren
19 apr Ministerie: tot zomervakantie 14 miljoen zelftesten naar scholen
Poll
Docenten moeten voorrang krijgen bij vaccinatie
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?