Zo maak je van een saai college een feestje

EINDHOVEN - Communiceren, samenwerken en het oplossen van problemen, het is wat jouw studenten tegenwoordig nodig hebben om succesvol te zijn. Studenten actief bij de colleges betrekken is echter een vak apart en dat weet jij als geen ander. In de collegezalen blijft het vaak angstvallig stil (we horen bijna een speld vallen) op het moment dat jij een vraag stelt. Studenten kijken ineens heel aandachtig naar hun aantekeningen of ze duiken weg achter de laptop. Weer een mislukte poging tot interactie en vervolgens dreun je het antwoord zelf maar op.

We zien een hoop veranderen binnen het onderwijs en zo ook de manier van lesgeven. Vandaag de dag is harder en luider praten, groter schrijven en grootse gebaren gebruiken niet meer genoeg (hoewel, soms willen deze dingen nog wel eens helpen). Studenten herlezen veel liever teksten zelf, markeren de belangrijkste begrippen en maken misschien een samenvatting, het bekende passief leren, maar is dit wel effectief? Is actief leren de oplossing voor jouw studenten?

Actief leren, wat zeg je?

Het actief leren wordt steeds populairder. Jouw studenten gaan met actief leren echt aan het werk, ze gebruiken hun hersenen, lossen problemen op en passen de kennis toe die jij hen gegeven hebt. In plaats van achterover zitten, gaan ze dingen doen en moeten ze daar ook nog eens zelf over nadenken. De (anders zo saaie) colleges gaan veel meer leven, de stof die behandeld wordt blijft veel beter hangen en met een beetje geluk gaan ook nog eens die studieresultaten omhoog.  

1. De stof blijft beter hangen

Vragen of studenten nog iets weten van het vorige hoorcollege? Je weet dat je dat absoluut niet hoeft te proberen. Studenten onthouden namelijk maar 10% van wat ze lezen en maar 20% van wat ze horen. Geen wonder dat jij iedere keer het antwoord zelf op kan dreunen. Je gaat het niet geloven, maar studenten onthouden voor 90% wel wat ze DOEN. Studenten passen hun ideeën vaak toe in de praktijk en werken samen. Waarom niet meteen beginnen met actief leren? Ook niet onaardig, de stof blijft beter hangen, dus betere studieresultaten (win-win).

2. Ontwikkelen van skills

Samenwerken is één van de belangrijkste aspecten binnen actief leren. Je ziet steeds meer organisaties die veel in teamverband samenwerken. Jouw studenten moeten dat toch ook kunnen? Gelukkig ontwikkelen jouw studenten met actief leren verschillende skills die ze nodig hebben om met anderen goed samen te kunnen werken.

3. Interactie en betrokkenheid

Studenten die actief leren, zijn actief betrokken bij jouw colleges en presentaties. Of ze nu een probleem moeten oplossen, discussiëren over een onderwerp of iets moeten onderzoeken. Jouw studenten verdiepen zich in de stof en komen met nieuwe ideeën. Weten hoe jij je studenten aan het werk zet en zorgt voor interactie en betrokkenheid? Houd onze blog in de gaten!. Wij zetten de leukste actieve leermethodes voor jou op een rijtje.

Op zoek naar nog meer interactie?

Een interactief touchscreen is de ultieme tool om jouw studenten bij de colleges te betrekken. Het is een ideale manier om samen te brainstormen, presenteren, demonstreren en experimenteren. Met een touchscreen kunnen studenten inhoud van het internet halen. Aantekeningen maken over content of presentaties heen om de belangrijkste punten te markeren. Video- en audiofragmenten afspelen. En nog veel meer. Op deze manier zijn ze actief bezig met de stof, zijn ze betrokken en worden ze gestimuleerd om met elkaar samen te werken. De stof laat jij daarnaast zien op een manier waarvan jij zeker weet dat het jouw studenten aanspreekt. Zelfs de saaiste colleges en presentaties worden een feestje. Wij weten zeker dat jij met een touchscreen van CTOUCH jouw studenten niet meer wegduiken achter hun laptop!

Bekijk de touchscreens van CTOUCH

 

Bron: CTOUCH - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws