Commissie gaat Rutte en ministers onder ede horen over toeslagenaffaire

DEN HAAG - Onder anderen premier Mark Rutte, ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Tamara van Ark en PvdA-leider Lodewijk Asscher worden onder ede gehoord over hun rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dat heeft de commissie die de parlementaire ondervraging hierover organiseert bekendgemaakt.

Asscher was in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Wiebes was tussen 2014 en 2017 als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst. Ook Frans Weekers, de voorganger van Wiebes wordt gehoord.

De Belastingdienst zou naar schatting bijna 30.000 mensen onterecht als fraudeur hebben bestempeld. Deze mensen moesten tienduizenden euro's aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Velen van hen raakten in grote financiële problemen.

Uit een recent gelekte memo is gebleken dat de top van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën 3 jaar geleden een memo negeerden van een ambtenaar die waarschuwde voor de ontoelaatbare handelwijze rondom de kinderopvangtoeslag.

De commissie wil meer duidelijkheid over hoe de toeslagenaffaire zo uit de hand kon lopen.

Laatste nieuws