Pensioenfonds ABP vreest voor pensioenkortingen

HEERLEN - De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP en PFZW, vrezen dat ze de pensioenen volgend jaar moeten verlagen. Hun financiële positie die eerder dit jaar een flinke klap kreeg door de coronacrisis, is nog steeds niet voldoende hersteld.

"Zoals het er nu voor staat, is de kans op pensioenverlaging voor volgend jaar reëel. Bij de huidige stand zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto ongeveer 15 euro netto per maand zijn", aldus ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool in het kwartaalbericht van het ambtenarenfonds.

ABP wist afgelopen kwartaal met zijn beleggingen wel een positief rendement te behalen, maar de zogeheten dekkingsgraad bleef steken op dik 88%. Dat betekent dat ABP voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen slechts zo'n 88 cent in kas had. Ook bij PFZW eindigde de graadmeter, met 88,5%, onder de tijdelijk versoepelde minimumgrens van de overheid. Die staat op 90%. Als de dekkingsgraad van een fonds daar eind van dit jaar onder blijft, moet er gekort worden.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws