Impact van de lockdown op jongeren onderzocht

ROTTERDAM - De tienerjaren zijn een vormende periode voor een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling. De Covid-19 pandemie en bijbehorende maatregelen zoals de intelligente lockdown vormen hiervoor een mogelijk gevaar. Prof. dr. Eveline Crone en onderzoekers Suzanne van de Groep, Kayla Green en Sophie Sweijen van de Erasmus Universiteit en Kiki Zanolie van Universiteit Leiden hebben onderzoek verricht om de gevolgen van de lockdown voor jongeren in kaart te brengen. Hierover bericht de Erasmus Universiteit.

Tijdens hun onderzoek stelden de onderzoekers vragen aan een groep jongeren tussen de 10 en 20 jaar, over hun gedrag en ervaringen tijdens de intelligente lockdown (elke doordeweekse dag van 30 maart tot 17 april). De onderzoekers volgden de groep jongeren al voor langere tijd vóór de lockdown, wat interessante resultaten oplevert.
 
Negatieve effecten
 
Het onderzoek laat zien dat de lockdown op de korte termijn enkele negatieve gevolgen had voor jongeren die hen mogelijk kunnen hinderen bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Tijdens de lockdown lieten jongeren, in vergelijking met voorgaande jaren, een afname zien in empathie. Zij hadden ook minder mogelijkheden voor prosociale acties zoals iets goed doen voor een ander of steun bieden aan vrienden.
 
Positieve effecten
 
De jongeren lieten echter ook positieve effecten zien in de vorm van een verbeterede gemoedstoestand. Jongeren ervaarden tijdens de lockdown namelijk minder spanning en meer kracht. Bovendien toonden jongeren een grotere bereidheid om goed te doen. Ze lieten een toename zien in perspectief nemen, ofwel het begrijpen van anderen. Daarnaast waren jongeren tijdens de lockdown extra vrijgevig naar artsen, individuen met Covid-19 en individuen met een verminderd immuunsysteem.
 
 
 
Bron: Erasmus Universiteit

Laatste nieuws