Grote onduidelijkheid onder scholieren over hergebruik mondkapjes

UTRECHT - Er heerst veel onduidelijkheid over het mondkapjesbeleid onder docenten en scholieren op middelbare scholen. Er is grote onduidelijkheid of er nu wel of niet na elke leswissel een nieuw mondkapje gedragen moet worden. Scholierenvakbond LAKS vreest dat het wisselen van mondkapjes flink in de papieren zal lopen en dat sommige leerlingen dit niet zullen kunnen betalen. Hierover bericht Nu.nl

Volgens de officiële overheidsrichtlijnen moeten wegwerpmondkapjes na gebruik weggegooid worden, maar dit houdt in dat leerlingen die gebruik maken van wegwerpmondkapjes bij elke leswissel, pauze en toiletbezoek een nieuw mondkapje moeten dragen. Volgens LAKS gebruikt ongeveer de helft van de leerlingen wegwerpmondkapjes.

Het continu moeten wisselen leidt tot veel afval, maar ook tot hoge kosten. Ook voor leerlingen die stoffen mondkapjes dragen stijgen de kosten: experts raden aan om deze mondkapjes na elk gebruik op 60 graden te wassen. Dat betekent dat leerlingen die deze mondkapjes dragen alsnog meerdere mondkapjes moeten meenemen en dus aanschaffen.

Volgens LAKS zijn er “geen signalen” dat leerlingen daadwerkelijk meerdere mondkapjes meenemen, en Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft aan niet te weten of leraren dit wel doen.

Laatste nieuws