Onderzoek TNO: aanpak werkdruk in PO succesvol

DEN HAAG - De werkstresspreventie-aanpak van Arbeidsmarktplatform PO ‘Samenwerken aan werkdruk’ is succesvol volgens een wetenschappelijk artikel van onderzoeksbureau TNO. ‘Samenwerken aan werkdruk’ is een pilot van Arbeidsmarktplatform PO in samenwerking met TNO, waarover de Algemene Vereniging Schoolleiders bericht.

Deze pilot, waar vijf scholen aan mee deden, ging van start in 2016. TNO heeft verdiepend wetenschappelijk onderzoek gedaan aan de hand van de geanonimiseerde dataset of deze aanpak daadwerkelijk de werkstress heeft verminderd en de baantevredenheid heeft verhoogd bij de medewerkers van deze scholen. Dat blijkt wel degelijk het geval te zijn.

De aanpak van de pilot ‘Samenwerken aan werkdruk’ bestaat uit vijf stappen:

  1. Op schoolniveau bespreken welke signalen voor werkdruk er zijn.
  2. De veroorzakers van werkdruk in kaart brengen en analyseren.
  3. Met alle collega’s samen oplossingen formuleren voor de belangrijkste oorzaken van werkdruk.
  4. De scholen gaan zelf aan de slag met de door hen geformuleerde maatregelen.
  5. De resultaten van de aanpak in beeld brengen.

Bij alle scholen die de stresspreventie-aanpak hadden geïmplementeerd, zijn de werkstress verminderd en de baantevredenheid toegenomen. De onderzoekers benadrukken het belang van communicatie over de aanpak als onderdeel van de implementatie. Een goede communicatie zorgt er namelijk voor dat de aanpak meer effect heeft op de autonomie en de baantevredenheid van medewerkers in het po.

Bekijk meer informatie op de website van AVS.

 

Bron: TNO, Arbeidsmarktplatform PO, AVS

Laatste nieuws