TU Eindhoven mag vrouwen niet voortrekken in sollicitatieprocedures

EINDHOVEN - TU Eindhoven mag vrouwen niet voortrekken in sollicitatieprocedures, zo schrijft het College voor de Rechten van de Mens in een vrijdag uitgebracht advies. Het college vindt dat het openstellen van vacatures voor alleen vrouwen "te ver gaat" en in strijd is met gelijke behandeling.

"Om de structurele en hardnekkige achterstand van vrouwelijke wetenschappers op universiteiten te verminderen, kun je als universiteit voorkeursbeleid voeren. De manier waarop de Technische Universiteit Eindhoven (TU/E) haar voorkeursbeleid heeft vormgegeven gaat echter te ver en komt daardoor in strijd met de Nederlands gelijkebehandelingswetgeving. Zo oordeelde het College voor de Rechten van de Mens", aldus het college.

TU Eindhoven wilde de structurele en hardnekkige achterstand van vrouwelijke wetenschappers verminderen door vacatures in de eerste instantie alleen open te stellen voor vrouwen. Het percentage vrouwelijke wetenschappers aan de TU/E is (in 2018) op alle niveaus laag: 14% van de hoogleraren, 13% van de universitair hoofddocenten, en 24% van de universitair docenten is vrouw. De TU/E heeft het kleinste aandeel vrouwelijke wetenschappers van alle Nederlandse en Europese universiteiten. De universiteit toont daarmee aan dat sprake is van een ernstige achterstand van vrouwen in de wetenschappelijke functies.

Laatste nieuws