Onderzoek naar voortijdig schoolverlaten en multiproblematiek

DEN HAAG - Vanaf de schooljaren 2016/’17 en 2017/’18 is het aandeel jongeren onder de 23 dat het onderwijs verlaat zonder het behalen van een startkwalificatie weer gestegen. Een van de mogelijke oorzaken van het stijgende aandeel voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) die genoemd worden vanuit de praktijk is een toename van multiproblematiek. Hierover bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Om dit te onderzoeken wordt de ontwikkeling van het aandeel vsv’ers en het aandeel jongeren met multiproblematiek in beeld gebracht voor de cohorten 2013/’14 tot en met 2017/’18. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar het vo en mbo en verschillende demografische kenmerken (geslacht, leeftijd en migratieachtergrond).

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat, op enkele uitzonderingen bij kleine subgroepen na, het aandeel multiproblematiek niet significant toeneemt vanaf cohortjaar 2015/2016. Wel geven de uitkomsten van dit onderzoek andere interessante inzichten voor de verschillende subgroepen. 

Bekijk het hele rapport hier.

 

Bron: CBS

Laatste nieuws