De school van morgen

NIEUW-VENNEP - De ervaringen van onze kinderen met onderwijs zijn weer heel anders dan die van ons. De omstandigheden zijn anders en ook de tijdsgeest verandert elke nieuwe generatie. De leeromgeving dient de leerling van vandaag te weerspiegelen en te ondersteunen. Dit geldt niet alleen voor het lesprogramma maar voor de hele omgeving. (Nieuwe) technologieën spelen hierbij een grote rol. Niet om zomaar nieuwe dingen uit te proberen, maar met als doel om uniek onderwijs te creëren dat past bij de passie en interesses van leerlingen en studenten. Voor meer betrokkenheid en beter leren.

In dit artikel leggen we een aantal stellingen voor aan Jeroen van Dasselaar, specialist voor onderwijsinstellingen binnen inepro Cashless BV. inepro Cashless BV ondersteunt al bijna 30 jaar de educatieve sector op het gebied van documentbeheer-, registratie-, betaal- en managementprocessen.

Stelling 1) Wat is er toch veel veranderd in het onderwijs.

Jeroen: ja en nee. Er staat geen inktpot meer op tafel, maar de lesstof is nog steeds grotendeels hetzelfde. Het is allemaal minder veranderd dan het had kunnen zijn. Er wordt nu iets meer geleerd hoe bepaalde dingen vindbaar zijn in plaats van dingen uit je hoofd te leren. Er is nu wel meer focus op andere dingen, zoals drama en muziek. En dat is wel een goede ontwikkeling. Wat heeft het nog voor zin om tafels uit je hoofd te leren? In corona tijd is de leeromgeving wel veranderd, maar de lesstof is nog steeds hetzelfde. Het klaslokaal verplaatst zich naar een digitale omgeving. 

“School is minder veranderd dan dat het had kunnen zijn”

Stelling 2) Over 30 jaar zal het uitgangspunt van het onderwijs, met een leraar voor de klas en een rij leerlingen achter elkaar achter een bureau, nog steeds hetzelfde zijn. 

Jeroen: Ik denk het niet. Uitgangspunt blijft onderwijs, maar het wordt uiteindelijk wel anders ingericht. Scholen zullen meer dienen als plek waar je naartoe gaat om aan projecten te werken. Er zal dan veel meer gebruik gemaakt worden van instructiefilmpjes. Naarmate leerlingen ouder worden zal het verschil groter worden. Verder zal het juist meer een regionale benadering krijgen, meer inspelend op de vraag vanuit bedrijven in de omgeving. We zullen weer minder ver van huis werken. Juist door corona zal de wereld, denk ik, weer kleiner worden. Je ziet nu bijvoorbeeld dat we teveel hebben geleund op China, zoals met productiemiddelen en dat wij nu hier in de problemen zitten. Ik denk dat het ook goed zou zijn dat we meer lokaal gaan doen, gericht op de regio. Ook met het onderwijs zal het dan zo gaan.

Stelling 3) De onderwijsinstellingen van nu staan open voor innovatie en kunnen zich verplaatsen in de belevingswereld van de ‘digital native’ studenten.

Jeroen: Nee dat vind ik niet. Te weinig scholen hebben een echte visie wat betreft digitale innovatie. Nu, tijdens corona wordt dat nog maar eens duidelijk. Digitale innovatie is niet lesgeven via bijvoorbeeld Teams. Dat is slechts een verplaatsing van de manier waarop we lesgeven. Pas als babyboomers met pensioen gaan, verwacht ik dat er open wordt gestaan voor echte vernieuwing. Dan komt er een nieuwe generatie van personeel.

Het is niet dat de wil er niet is, maar eerder een gebrek aan visie hoe geïnnoveerd moet worden. De faciliteiten op scholen worden wel steeds innovatiever. Zoals printen en/of betalen met een pasje of mobiele telefoon in de kantine of mediatheek. Maar het onderwijs zelf niet.

Stelling 4) Het ontwerp van een school staat centraal in het onderwijs van een kind en het vermogen om talent te behouden.

Jeroen: inrichting, zoals licht, is heel belangrijk. Gezelligheid maakt wel dat het meer stimuleert i.p.v. 50 tafeltjes in een hok, dus laten we hopen dat het waar is en dat het van invloed is. Als een school veel hoekjes en gangen heeft, voelt dat toch als onlogisch en beïnvloedt dat de keuze van ouders en/of leerlingen om niet voor de school te kiezen. Ruime gangen en ruime ramen voelt daarentegen prettiger. Omgeving is dus zeker van invloed op hoe je je voelt. Maar ik zie wel dat de scholen er in de loop der jaren gezelliger op zijn geworden.

Stelling 5) Schoolruimtes worden niet langer ontworpen op basis van traditionele klaslokalen; in plaats daarvan moeten de toekomstige leerruimtes mogelijkheden bieden voor wisselende groepen en veelzijdig gebruik van de ruimtes.

Jeroen: ja dat zou wel prettig zijn. Er moet door leerlingen veel meer in projecten gewerkt kunnen worden om ze zo nog beter klaar te stomen voor de toekomst. Ervaren oudere kinderen ondersteunen de projectteams van jongere kinderen. Beide leren dan ook weer. Tegelijkertijd zullen er ook ruimtes voor rust en individuele aandacht moeten zijn.

Stelling 6) De school is een gemeenschapscentrum, een leercentrum voor de gemeenschap.

Jeroen: Ja mee eens. Als de school in een wijk staat, waarom dan geen toneel-les geven in de avond of een cursus? Of je kan het verhuren als sportcentrum. Het zou een verbindende factor kunnen zijn voor een wijk. Als ik thuiswerk waarom niet dan bij een school werken, vergelijkbaar met shared offices?

Als instructievideo’s de toekomst worden en we informatie krijgen wanneer het ons uitkomt en daarmee het lesgeven verandert, dan brengen we misschien effectief minder tijd door op school. Oftewel dan staat zo’n gebouw meer leeg. Dan zullen er andere bestemmingen voor het gebouw kunnen worden gezocht. Pakketjes ophalen, een plek waar je facilitaire diensten kan aanbieden die je normaal op kantoor hebt zoals de mogelijkheid om documenten te kunnen printen of misschien wel als boodschappen afhaalpunt.

inepro Cashless BV ondersteunt de educatieve sector al bijna 30 jaar op het gebied van documentbeheer-, registratie-, betaal- en managementprocessen. Met het nieuwe betaal- en managementplatform KUARIO kunnen leerlingen, studenten, bezoekers en medewerkers veilig betalen voor diverse facilitaire services via een app of gekoppelde schoolkaart. Via het cloudplatform zijn betalingen en registraties eenvoudig te beheren. Scholen hebben geen omkijken meer naar de installatie, het onderhoud en het beheer van de serveromgeving. inepro Cashless BV biedt één oplossing, één systeem en één aanspreekpunt. Dat maakt het voor onderwijsinstellingen makkelijk en overzichtelijk. Voor meer informatie, bezoek: www.inepro.com.

 

Bron: inepro Cashless BV - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws