Kan voortgezet onderwijs open na 1 juni? Kamer wil advies over mondkapjes in OV

DEN HAAG - Het kabinet wil weten of mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht moeten worden. Daarom is het OMT welke het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus om advies gevraagd, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur.

Het OMT gaat volgens de staatssecretaris kijken naar de voor- en nadelen van mondkapjes in het OV. Diverse landen hebben mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het OV is momenteel alleen bedoeld voor mensen in cruciale beroepen zoals de zorg.
 
Omdat passagiers 1,5 meter afstand moeten houden is de capaciteit beperkt. In de trein bijvoorbeeld zou maar 25 procent van de capaciteit beschikbaar zijn. Meer mensen maken nu al gebruik van het OV. "We zien nu al dat het knelt", aldus Van Veldhoven.
 
Druk op OV groter bij opening voortgezet onderwijs
 
Wanneer de middelbare scholen op 1 juni weer open zouden mogen, wordt die druk op het OV alleen maar groter. Minister Slob heeft daarom gisteren tijdens het Kamerdebat al aangegeven dat het mogelijk is dat niet alle middelbare scholen na 1 juni open gaan.
 
De druk op het openbaar vervoer en de openbare ruimte is daarbij leidend. "Ik wil de verwachtingen temperen dat alles weer open gaat en iedereen weer naar het voortgezet onderwijs kan”, aldus Slob woensdag in een Kamerdebat. "We hopen wel dat er wat ruimte gaat komen.”
 
Als het in de trein te druk wordt kan een conducteur de trein stil laten zetten en mensen vragen de trein te verlaten. Dat is volgens staatssecretaris Van Veldhoven al gebeurd. 
 
NS test schermen
 
De NS rijdt deze week op het traject Zwolle-Groningen met treinen die zijn voorzien van onder andere stickers en schermen om reizigers minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden. Het gaat om zes aangepaste dubbeldekkers. In de eerste proeftreinen tussen Zwolle en Groningen zijn strepen in de gangpaden aangebracht en symbolen op stoelen om aan te geven welke zitplaatsen wel en niet in gebruik zijn. Bovendien wordt in een coupé geëxperimenteerd met plastic schermen tussen reizigers.
 
De NS overweegt daarnaast eenrichtingsverkeer in de treinen in te voeren, zodat reizigers elkaar in de gangpaden niet meer hoeven te kruisen.
 
 
Bron: ANP

Laatste nieuws