Tweeduizend leraren per dag kunnen getest worden op corona; benodigde materialen zijn echter schaars

DEN HAAG - Maximaal 2000 leraren en pedagogisch medewerkers kunnen per dag getest worden op het coronavirus, aldus de Taskforce Diagnostiek, die de testmaterialen verzamelt. De benodigde materialen zijn echter schaars. Hierover bericht de NOS.

Op dit moment worden alleen testen afgenomen bij zorgpersoneel en kwetsbare patiënten. Dit zijn zo'n 7.000 testen per dag. Wanneer de scholen en kinderopvang weer opengaan, zijn er ook voor leraren en pedagogisch medewerkers circa 1.500 tot 2.000 testen per dag beschikbaar. Maar met de huidige schaarste aan materialen wordt dat lastig.
 
Minister de Jonge van Volksgezondheid liet vorige week weten dat de laboratoria inmiddels 17.500 testen per dag kunnen verwerken. Dat is goed nieuws, alleen moeten hiervoor wel de juiste materialen beschikbaar zijn. En dat is, geeft De Jonge toe, “een limiterende factor”.
 
De voorraden bij verschillende laboratoria zijn nu al klein of zelfs uitgeput, aldus navraag van de NOS. Wattenstaafjes, die gebruikt worden om slijmvlies af te nemen, zijn er inmiddels voldoende. Maar van chemische vloeistoffen die nodig zijn om de tests af te nemen zijn er niet genoeg op voorraad. 
 
Daarnaast is het onzeker of leveringen vanuit het buitenland wel aankomen in Nederland. De taskforce kan dan ook niet voor 100% garanderen dat er op 11 mei, wanneer de basisscholen weer openen, genoeg testmateriaal beschikbaar is.
 
 
Bron: NOS

Laatste nieuws