Wiskundelessen op afstand – Tips van Hub

BUDEL - Wiskundedocent Hub Kusters geeft al jaren wiskundeles via een videoverbinding. In deze tijd waar afstandsleren standaard is geworden, deelt hij zijn ervaring graag met jullie. “In de praktijk blijft het wennen, maar na wat praktische zaken doorgenomen te hebben met de leerlingen, gaat het vloeiend en leren ze bijna net zoals met een fysieke leerkracht in de klas”, vertelt Hub.

Hub heeft samen met Prowise een digitale, interactieve wiskundeleerlijn opgezet: ProWiskunde. Iedere wiskundedocent kan gratis gebruikmaken van deze methode-onafhankelijke en leerdoeldekkende lessen. Het instructiemateriaal, de oefeningen en diagnostische toets zijn ook perfect in te zetten bij het lesgeven op afstand en kunnen geopend worden op ieder type device.

Er zijn lessenseries ontwikkeld voor havo/vwo over figuren, (negatieve) getallen, machten, lijnen, het assenstelsel, rekenen met letters, breuken en formules. Ga voor de lessenseries naar myprowise.com en typ in de zoekbalk ‘Leerlijn wiskunde’.

Tips voor het inzetten van de digitale lessenserie op afstand:

Instructie

De docent kan de lessenserie tijdens een les op afstand (videoconferentie met Hangouts Meet of Microsoft Teams) gebruiken voor instructie aan de klas. Door middel van scherm delen in Hangouts Meet of Microsoft Teams hebben leerlingen de mogelijkheid deze instructie te volgen.

Voorbeelden en opgaven

De lessenserie bestaat uit het uitleggen van theorie met veel voorbeelden en opgaven. Het lesmateriaal is interactief. In de theorie laat je stap voor stap de opbouw zien en in de voorbeelden stap voor stap de uitwerkingen. De docent kan dus eerst de leerlingen laten nadenken voordat de opbouw of uitwerking van een opgave zichtbaar wordt. Alle opdrachten kunnen gecontroleerd worden met de uitwerkingen.

Aantekeningen

Tijdens de instructie kun je natuurlijk ook aantekeningen of markeringen erbij zetten. Open daarnaast een nieuw Presenter-bestand om extra aantekeningen/uitleg te geven. Bij wiskunde of een ander exact vak is het vaak nodig om bij de uitleg meer informatie te schrijven. Prowise Presenter is ideaal als interactief whiteboard in te zetten en om je aantekening te voorzien van vormen, achtergronden, afbeeldingen en screenshots uit andere applicaties.

Diagnostische toets

Elke lessenserie wordt afgesloten met een diagnostische toets. De docent laat deze toets met ProQuiz door leerlingen maken om de voortgang te bekijken. Tijdens de les op afstand is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de leerlingen gelijktijdig deze toets te laten maken. De docent kan ook zelf een toets maken in ProQuiz en deze op bovenstaande manier inzetten.

Zelfstandig aan de slag

De docent kan de lessenseries delen met de leerlingen (zij hebben dan wel een (gratis) account nodig) en leerlingen kunnen zelfstandig de leerstof eigen maken en de opdrachten maken en controleren.

Zo deel je een les: open linksonder in Presenter het bestandsmenu en klik op ‘Delen’. Vul hier direct de e-mailadressen van leerlingen in of deel de link met ze.

Evaluatie

Evalueer na het doornemen van een lessenserie samen met de leerlingen de lessen en maak een samenvatting met behulp van de Mindmap-tool in Presenter in combinatie met ProConnect. Als samenvatting van de lessenserie kun je deze mindmap delen met de leerlingen.

 

Bron: Prowise - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws