'Houd kind tot 14 jaar op basisschool'

GRONINGEN - Kinderen op hun twaalfde indelen op niveau en naar een vervolgopleiding sturen, is veel te vroeg, zegt Marie-Christine Opdenakker, onderwijskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen het AD. Uit het onderzoek blijkt dat het veel beter is om tieners langer een basisopleiding te geven en als ze 14 of 15 zijn meteen door te sturen naar een beroepsopleiding, een algemene vooropleiding voor hoger onderwijs of de universiteit. Met name jongens, migrantenkinderen en laatbloeiers profiteren daarvan.

"We moeten stoppen met kinderen op hun twaalfde in een hokje te stoppen", aldus Opdenakker, universitair hoofddocent onderwijskunde aan de Groningse universiteit. Ze bestudeerde de drie onderwijsstelsels in negen ons omringende Europese landen. Het is voor het eerst dat er zo uitgebreid is gekeken naar de effecten voor zowel leerprestaties, loopbanen en gedrag van de stelsels. Opdenakkers conclusie is dat vroeg selecteren, zoals in Nederland en Duitsland gebeurt, oneerlijk is.

De Nederlandse methode pakt het slechtst uit voor jongens, kinderen van laagopgeleide ouders, leerlingen met een migrantenachtergrond en laatbloeiers. Door hen een paar jaar langer een basisopleiding te geven, krijgen ze de kans zich te ontwikkelen en te laten zien waar ze toe in staat zijn. Opdenakker: ,,Het Nederlandse systeem vergroot verschillen en werkt ongelijkheid in de hand."

Schooladvies

Vroege selectie zou kinderen de kans geven om zich optimaal te ontwikkelen en uit te blinken, maar dat argument is volgens Opdenakker niet geheel juist. "Juist landen waar men vroeg selecteert, doen het niet beter in internationale vergelijkingen." Bovendien spelen niet alleen leerresultaten een rol bij het bepalen van het belangrijke schooladvies dat leerlingen aan het eind van groep acht meekrijgen. "Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen vaker een te laag advies."

Finland

Volgens de onderzoeker is het opdelen naar niveau vroeg genoeg als jongeren 14 of 15 jaar zijn. Dat gebeurt in Finland ook. Vroege selectie is daar ingeruild voor een basisvorming van negen jaar. "In Finland komt zitten blijven bijna niet voor", weet Opdenakker na haar onderzoek. "Sinds het nieuwe systeem zijn de verbale prestaties van leerlingen toegenomen en zijn de resultaten van kinderen van laag opgeleide ouders omhoog gegaan. Dat systeem heeft een emanciperende werking."

Zie ook: Pilot met tienerscholen wordt uitgebreid

Discussieer gratis mee op het Onderwijsland platform of ontvang 2x per week de nieuwsbrief.

Bron: AD

Laatste nieuws