Docenten meest emotioneel betrokken bij hun werk

DEN HAAG - Werknemers in pedagogische beroepen gaven in 2018 het vaakst van alle beroepen aan emotioneel betrokken te raken bij hun werk. Drie op de tien werknemers geeft dit aan. Bovendien ervaarden zij het werk bovengemiddeld vaak als veeleisend. Dat laatste geldt nog meer voor werknemers in zorg- en welzijnsberoepen. Hierover bericht het CBS vandaag op basis van cijfers uit de Nationale Enquête arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

Leerkrachten basisonderwijs

Onder docenten in het basisonderwijs is het aandeel emotionele betrokkenheid bij het werk met bijna 39% het hoogst van alle onderzochte beroepsgroepen. Het gemiddelde lag op circa 15%. 
 
Leerkrachten tot 35 jaar raken vaker betrokken (42%) dan leraren van 35 tot 75 jaar (37%). Ook docenten algemene vakken in het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) raken bovengemiddeld vaak betrokken, vrouwen wat vaker (36%) dan mannen (29%).
 
Emotioneel veeleisende beroepen
 
Werknemers in zorg- en welzijnsberoepen, zoals verpleegkundigen, psychogen, maatschappelijk werkers en medewerkers van politie en brandweer, vonden in 2018 hun werk het vaakst emotioneel veeleisend. Van de psychologen en sociologen vond 56% dat het werk vaak of altijd emotioneel veel van ze vergt, voor maatschappelijk werkers lag dit op 50%. Van de gespecialiseerde verpleegkundigen gaf ruim 43% aan dat ze hun werk vaak emotioneel veeleisend vinden, van de politie- en brandweer medewerkers lag dit op 37%.
 
 
Bron: CBS, TNO

Laatste nieuws