De kracht van positief leiderschap

20-11 06:01 | bron: Onderwijsland.com

BREDA - Positief leiderschap is een merkwaardig begrip. Bestaat er soms ook negatief leiderschap? Veel medewerkers vinden van wel. Meestal bedoelen zij dan de bedrijfseconomische waarden en beginselen die in veel organisaties voorop staan. De meeste mensen werken echter met een bedoeling, een roeping; zij willen graag van betekenis zijn. En dat gaat verder dan de financiële resultaten. In onze opleiding Positief leiderschap staat waardengedrevenheid daarom centraal. De kapstok daarvoor is het meervoudig waardenmodel van de International Integrated Reporting Council (IIRC).

Mens, samenleving en omgeving

Het IIRC-model gaat verder dan de bedrijfseconomische principes en voegt daar de mens, de samenleving en de omgeving aan toe. Met dit model kan een organisatie zichzelf inrichten, ontwikkelen en verantwoorden op de harde én de zachte resultaten en effecten. Op die manier voelen veel mensen zich meer thuis. Zij identificeren zich met de doelen van de organisatie en leveren daar graag een goede bijdrage aan. Zo’n aanpak is nodig in een tijd van toenemend zelfbewustzijn en aandacht voor duurzaamheid.

Leiderschap staat centraal

Leidinggevenden geven sturing aan een organisatie. Sturing valt uiteen in leiderschap (mensen) en management (functionaliteit en instrumentaliteit). In deze opleiding staat leiderschap centraal. Uit vele onderzoeken naar de effectiviteit van leiderschap blijkt dat transformationeel leiderschap het meeste succes oplevert in snel veranderende, onzekere, ambigue, complexe omgevingen. Deze leiders zijn charismatisch, inspirerend, intellectueel stimulerend en zorgzaam. Ze zijn sterk relatiegericht en willen zinvolle doelen realiseren, samen met anderen.

Waarom zou iemand jou volgen?

In deze opleiding beantwoorden we de vraag ‘waarom zou iemand jou volgen?’. Dat lijkt misschien een verkeerde vraag in deze tijd van autonomie, verantwoordelijkheid nemen, zelforganisatie, samen sturen en bevoegdheden die laag in de organisatie liggen. Toch is het een heel relevante vraag. Uit onderzoek en in de praktijk blijkt steeds weer dat lang niet iedereen toe is aan deze vrijheid. Daarnaast vragen meer ruimte en meer vrijheid om duidelijkere sturing. Kortom: ontwikkelen, helpen groeien en sturen horen er nog heel lang bij. Transformationeel leiderschap dus.

De deelnemer als vertrekpunt

Waarom heet deze opleiding dan niet ‘transformationeel leiderschap’? Die keuze hebben we gemaakt vanwege de uitgangspunten van de opleiding: positieve psychologie (2.0) en waarderend denken en doen. Daarbij is de deelnemer het vertrekpunt. Hoe sta jij in je leven en in je werk? Wat is jouw dominante mensbeeld? Welke waarden zijn voor jou niet-onderhandelbaar belangrijk? Hoe authentiek ben je daarin? Wat is jouw visie op het werk en waar werk je naartoe? Op de vraag ‘hoe krijg ik mijn mensen mee?’ krijg je antwoord door het hun zelf te vragen. Hoe? Dat leer je in deze opleiding.

Uitdagingen

We werken vanaf dag 1 met elkaar aan wat we willen leren, afleren, ontwikkelen en versterken. Tijdens die ontwikkeling gaat het werk gewoon door. De opleiding biedt de deelnemers diverse uitdagingen waaraan 5 jaar lang is gewerkt binnen een multinational met 50 internationale deelnemers. Het doel? Het beste dat een deelnemer in zich heeft versterken en aanvullen. Het feitelijke leren en ontwikkelen vindt plaats in het dagelijks werk. Dat staat dan ook steeds centraal tijdens de bijeenkomsten en de persoonlijke coaching.

Positieve leider

Samen met de andere deelnemers ontmoet je denkers, doeners en zeer ervaren begeleiders die maar één doel hebben: jou helpen transformeren tot een positieve leider die de medewerkers met een kleine inspanning meekrijgt in de gewenste richting. Die hen gedoseerd uitdaagt om, naar vermogen, een zinvolle en effectieve bijdrage te leveren aan de missie en de doelen van de organisatie. Een leider die ervan overtuigd is dat gelijkwaardigheid, wederkerigheid, collegialiteit en integriteit centraal moeten staan in ons dagelijks werk.

Wil jij jezelf ook ontwikkelen tot een positieve leidinggevende? Bekijk dan meer informatie op de website van onze partner Avans+.

 

Bron: Avans+ - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
04 dec AVS bezorgd over lager schooladvies groep 8 door corona
04 dec 'Noodvoorziening toeslagaffaire zou niet naar ouders maar naar schuldeisers gaan'
04 dec In november 53 scholen tijdelijk gesloten vanwege coronabesmettingen
04 dec Gewichtstoename bij een op de vijf kinderen door coronacrisis
04 dec 3 redenen waarom interactie in uw klas pure noodzaak is
03 dec Universiteiten Eindhoven, Wageningen en Utrecht vormen nieuwe kennisalliantie
03 dec Toezicht op afstandsonderwijs: wat is nodig en wat gaat al goed?
03 dec 'Twee derde van de leraren wil verlenging kerstvakantie'
03 dec ‘We willen lesgeven en geen techneuten zijn’
03 dec C-Academy: inspiratie en ondersteuning op het gebied van techniekonderwijs
02 dec AOb: universitair onderwijs en onderzoek zijn moeilijk te combineren
02 dec 'Overheid moet jongeren perspectief bieden tijdens coronacrisis'
02 dec Studenten vragen gratis aanvullende beurs vaak niet aan
02 dec Ruime meerderheid van de basisscholen krijgt dit jaar bezoek van roetveegpieten
02 dec Tilburg University ontwikkelt ‘s werelds meest betrouwbare robot (video)
02 dec Professioneel inkopen en geld besparen met contractmanagement in het onderwijs
01 dec Universiteit Leiden onderzoekt klachten antisemitisme faculteit Paul Cliteur
01 dec Eerste Nederlandse rechtszaak over coronamaatregelen in het onderwijs
01 dec Ook in het onderwijs mondkapjes verplicht
01 dec Zo houd je studenten bij de online les!
01 dec Succesvol inkopen en aanbesteden in het onderwijs (video)
30 nov Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam beklad met leuzen
30 nov Meldpunt Mondkapjes bezorgd over mondkapjesplicht op scholen
30 nov Landelijke Jeugdmonitor 2020
30 nov 'Aantal meldingen van discriminatie op universiteiten in 2 jaar verdubbeld'
Poll
Ook de scholen zouden voor 2 weken moeten sluiten
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?