Eindtoets wordt doorstroomtoets: schooladvies blijft bepalend in groep 8

24-02 09:29 | bron: Onderwijsland.com

DEN HAAG - Leerlingen uit groep 8 moeten zich vanaf schooljaar 2022-2023 gelijktijdig op 1 april gaan aanmelden op de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau. Ook verandert de eindtoets in een doorstroomtoets. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel, dat vandaag in internetconsultatie gaat. Hierover bericht Rijksoverheid.

Het wetsvoorstel is bedoeld om kinderen zoveel mogelijk gelijke kansen te bieden. Nu ligt er veel nadruk op de eindtoets en de overgang van de basisschool naar de middelbare school als bepalende momenten voor de schoolloopbaan van kinderen. Een leerling blijft zich echter ontwikkelen. Daarom moet er niet alleen in groep 8 maar ook op de middelbare school goed gekeken worden of de leerling nog op de juiste plek zit. Om dit te benadrukken verandert de naam van de eindtoets naar doorstroomtoets. 

Kijken naar het kind

Minister Slob: “Ik wil af van de harde beoordelingsmomenten voor kinderen. Ook zie ik dat sommige ouders hun kinderen naar toetstraining sturen en dat de spanning voor kinderen oploopt. Daarom wil ik de druk op de toets in groep 8 verder verkleinen. Scholen moeten op meerdere momenten kijken waar een leerling staat. Daarvoor kunnen ze slimmer gebruik maken van de toetsen die zij al afnemen. Zo kan een kind op de middelbare school ook makkelijker naar een ander schoolniveau, als dat beter past.” 

Schooladvies van de leraar

Als het wetsvoorstel is aangenomen krijgen groep-achters in januari het schooladvies van de leraar en maken ze daarna de toets. Op basis van de toetsresultaten kan de leraar het schooladvies eventueel bijstellen. Aan die volgorde en procedure verandert niets. Het advies van de leraar blijft bepalend voor het niveau waarop een kind begint op de middelbare school. Wel gaan leerlingen, anders dan nu, direct na het schooladvies de doorstroomtoets maken. Dit voorkomt dat kinderen bij een tegenvallend schooladvies naar extra toetstrainingen worden gestuurd.

Vast aanmeldmoment

Als alle leerlingen het definitieve schooladvies hebben, mogen ze zich op één vast aanmeldmoment inschrijven op de middelbare school. Daardoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur op het voor hen best passende niveau. Op dit moment kunnen leerlingen zich nog op verschillende momenten inschrijven, waardoor kinderen met een bijgesteld schooladvies niet altijd op de gewenste school terecht kunnen. Dat overkomt jaarlijks zo’n 2000 leerlingen.

Internetconsultatie

Het wetsvoorstel gaat vandaag in internetconsultatie. Leraren, schoolleiders en ouders kunnen tot 20 maart meedenken over de wet. Vervolgens moet er nog over de wet besloten worden in de Tweede en Eerste Kamer. Bij instemming kan de nieuwe situatie op z’n vroegst ingaan per schooljaar 2022/2023.

 

Bron: Rijksoverheid

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
31 mrt Ouders en scholen vrezen leerachterstand door afstandsonderwijs
31 mrt Jonge kinderen hebben een uur langer schermtijd sinds coronacrisis
31 mrt Robots in het onderwijs: moeten docenten zich zorgen maken?
31 mrt Nóg meer Tech-onderwijs bij Spark Tech Lab
31 mrt Schoolleiders in opleiding leren veel van elkaar
30 mrt Picnic werkt samen met vrijwilligersplatform opgericht door studenten
30 mrt 'Kinderopvang moet zo snel mogelijk weer opengaan voor alle kinderen'
30 mrt Amsterdam stelt 3.250 laptops beschikbaar voor thuisonderwijs
30 mrt Digitaal onderwijs maakt lesgeven levendig en leerzaam
30 mrt Interview HAS Hogeschool: Aanbesteden zorgt voor een ‘open mind’
30 mrt Met deze tips haal je het meeste uit de evaluaties van je opleidingen
27 mrt Geen eindtoets voor groep 8, maar hoe zit met het de musical en het schoolkamp?
27 mrt Internationale studenten in de problemen door coronavirus
27 mrt Meer mogelijkheden tot ingrijpen bij slecht functioneren van scholen
27 mrt Geef jongeren al op middelbare school stemrecht
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?