Studenten lopen vaker studievertraging op tussen bachelor en master

GRONINGEN - Het aantal studenten dat studievertraging oploopt tussen de bachelor- en de masteropleiding is gestegen, aldus het datajournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV zondag. In 2018 liep 26,5% studievertraging op, terwijl dat in 2016 nog 12,1% was, blijkt uit cijfers opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Sinds 2006 gaat het om circa 37.000 studenten die na de bachelor niet direct zijn doorgegaan met hun studie of zelfs helemaal geen masteropleiding zijn begonnen.

Soms gaat het om studenten die kiezen voor een 'tussenjaar'. De studenten beginnen dan een stage of worden ergens bestuurslid. Met die ervaring hopen ze zich, nadat ze alsnog de master hebben behaald, te onderscheiden van de concurrentie. Anderen gebruiken een tussenjaar om geld te sparen omdat studeren steeds duurder wordt, aldus Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) tegen Pointer.

"Meer studenten kiezen ervoor om geld te sparen, maar komen er na een jaar achter dat het toch moeilijk is om hun master weer op te pakken. Een jaar met minder inkomen, of zelfs weer schuld opbouwen, is dan niet zo aantrekkelijk."

 

Bron: ANP

Laatste nieuws