Onderwijs onder Trump volgt het Nederlandse voorbeeld

WASHINGTON - Vrije keuze voor ouders tussen door de overheid gefinancierde scholen, zoals in Nederland, is niet vanzelfsprekend in Amerika. De regering Trump wil dit gaan veranderen.

Sinds 1917 is de vrije schoolkeuze in Nederland vanzelfsprekend. President Trump wil een soortgelijke onderwijshervorming nu ook in de Verenigde Staten doorvoeren. Dit betekent dat leerlingen vrij zijn om een school op kosten van de overheid te kiezen of die nu particulier is of openbaar.

Miljardair als minister van onderwijs

Miljardair Betsy DeVos is momenteel minister van onderwijs in de VS. DeVos, met Nederlandse voorouders, steunde eerder in haar thuisdeelstaat Michigan publiek gefinancierd particulier onderwijs. Dat kan door het subsidiëren van leerlingen door middel van vouchers voor een particuliere school.

Trump: 20 miljard extra voor financiering particulier onderwijs

Tijdens zijn campagne beloofde Donald Trump zelfs 20 miljard extra financiering voor particulier onderwijs. Met het nieuwe systeem wil Trump segregatie voorkomen. In de praktijk zal dit echter anders werken. Gezinnen die geld hebben verhuizen nu naar wijken met goede publieke scholen. Publieke scholen worden deels gefinancierd met belasting uit onroerend goed, deze scholen hebben dan ook een hoger budget dan scholen in arme wijken. De enige manier om te ontsnappen aan het 'publieke scholen systeem' is momenteel een particuliere school.

Ook president Obama hield van vrije schoolkeuze voor armen. Onder hem kwamen er meer charterscholen en vouchers.

Bron: Washington Post, NRC

Laatste nieuws