We werken meer, maar zijn nauwelijks productiever

DEN HAAG - De arbeidsproductiviteit in Nederland is de afgelopen tien jaar nauwelijks gegroeid, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Wel werkten Nederlanders de afgelopen jaren gemiddeld meer uren.

De arbeidsproductiviteit wordt gemeten in de toegevoegde waarde - de opbrengst - per gewerkt uur. Van 1998 tot 2008 nam deze productiviteit met 20,7% toe. Tussen 2008 en 2018 lag deze groei nog maar op 3,9%.

Het aantal gewerkte uren nam de afgelopen tien jaar toe met 5,3%. Om meer economische groei te creëren moeten Nederlanders dus vooral langer werken.

Volgens het CBS gaat de lagere groei van de productiviteit samen met de groei van het aantal zelfstandigen. Hoewel er geen direct verband kan worden gelegd, zouden zij gemiddeld minder productief zijn dan grotere bedrijven, aldus het CBS.

Bovendien werd er de afgelopen tien jaar minder geïnvesteerd in kapitaalgoederen. Daarnaast houdt de vergrijzing de groei van arbeidsproductiviteit tegen. Productiviteit zou vooral aan het begin van iemands carrière snel toenemen.

Laatste nieuws