Onderzoek: Kinderen van arme ouders presteren slechter op school

GRONINGEN - Bijna twee op de drie basisschoolleraren heeft leerlingen in de klas die in armoede leven. De kinderen dragen vaak dezelfde kleren, kunnen niet mee met schoolreisjes, hebben geen eten bij zich of wassen zich niet elke dag. Deze groep leerlingen presteert aantoonbaar slechter dan klasgenoten, aldus onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek onder zevenhonderd Nederlandse leerkrachten.

Een op de vijf leerkrachten stopt met kringgesprekken

Volgens DUO gaat het gemiddeld om twee kinderen per klas. Een op de vijf leerkrachten zegt gestopt te zijn met kringgesprekken. Deze gesprekken zijn vaak "te pijnlijk" voor scholieren die in hun weekenden of vakanties niets hebben meegemaakt omdat hun ouders daar geen geld voor hebben.

Invloed op ontwikkeling

Naast het feit dat armoede invloed heeft op de leerprestaties van deze kinderen, is er ook negatieve invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Dit constateert bijna drie kwart van de ondervraagde docenten.

Bijna de helft van de docenten zoekt soms contact met hulpinstanties om de gezinnen in armoede en hun kinderen bij te staan. Ruim twee op de drie scholen hebben tevens een potje om deze groep te steunen.

 

Laatste nieuws