Leerlingen speciaal onderwijs vaak te vroeg van school gestuurd

AMSTERDAM - Leerlingen op het speciaal onderwijs moeten vaak op hun achttiende of zelfs zestiende van school, terwijl ze wettelijk tot hun twintigste recht hebben op onderwijs. Geld speelt daarbij een rol, aldus onderzoek van Reporter Radio, waar NRC over bericht. 

Leerlingen met een beperking zoals autisme of het syndroom van Down mogen langer over hun school doen dan reguliere leerlingen. Voor het speciaal onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring nodig, die wanneer leerlingen 18 jaar worden, opnieuw moet worden beoordeeld door het samenwerkingsverband passend onderwijs in de regio. En hier zit het probleem: steeds vaker wordt zo’n verklaring niet afgegeven. 
 
De reden is vaak geld. Het is voor samenwerkingsverbanden duurder om matig verstandelijk beperkte kinderen, die anders naar dagbesteding zouden gaan, op school te houden. 
 
 ”Ik vind dat leerlingen ontwikkelingskansen ontzegd worden. We willen zogenaamd een participatiemaatschappij, maar ik heb leerlingen gehad die nu thuiszitten omdat ze op hun achttiende van school moesten.” Aldus een schooldirecteur tegen het NRC.

Laatste nieuws