Onderwijsinspectie gaat scholen strenger controleren op zorgplicht

DEN HAAG - De Inspectie van het Onderwijs gaat strenger controleren of scholen hun zorgplicht wel naleven, aldus De Telegraaf en het radioprogramma Reporter Radio afgelopen zaterdag.

Volgens de krant en het radioprogramma gaat het in de praktijk steeds vaker mis bij het naleven van de zorgplicht. Dit leidt vervolgens tot conflicten tussen ouders en de school.

Volgens de zorgplicht moeten scholen er zelf voor zorgen dat een leerling passend onderwijs en passende begeleiding krijgt. Wanneer dit niet lukt is de school verantwoordelijk en moet zij op zoek gaan naar een andere school die dat wel kan bieden.

Volgens de Onderwijsinspectie gaat dat echter niet altijd goed. Ouders zijn ontevreden over het aanbod dat de school doet of een andere school weigert een leerling aan te nemen, waarmee in het ergste geval leerlingen thuis komen te zitten.

De Onderwijsinspectie wil actiever controleren of scholen hun zorgplicht naleven en ook zwaardere consequenties verbinden aan het eventueel nalaten van die zorgplicht. "We willen eerder gaan handhaven, want het gaat veelal om kwetsbare kinderen", aldus Louwina Boomsma van de Inspectie van het Onderwijs.

Als een school zich niet aan de zorgplicht kan houden, dan zal de inspectie de school eerst de mogelijkheid geven om verbeteringen door te voeren door het inspectierapport van de school openbaar te maken. Als er vervolgens geen verbeteringen komen, dan zal de school uiteindelijk gekort worden op het onderwijsbudget.

Laatste nieuws