Rutte heeft spijt van bemoeienis onderwijs-cao

17-10 08:31 | bron: Onderwijsland.com

DEN HAAG - Premier Rutte had zich niet moeten bemoeien met de onderhandelingen over een nieuwe onderwijs-cao, vindt hij. Het onderwijs was daarover "terecht geïrriteerd".

Rutte zei bij de verdediging van de begroting voor volgend jaar dat het onderwijs eerst een nieuwe cao zou moeten afsluiten voor het kabinet mogelijk extra geld uittrekt. Dat wekte de woede van schoolbesturen en leraren, die zich gechanteerd voelden. Ze bereiden zich voor op een staking over drie weken.

"Zij gaan over de cao", zei Rutte na overleg met de werkgevers en werknemers in het basis- en voortgezet onderwijs over het nijpende lerarentekort en het extra geld dat zij eisen om dat te lenigen. "Het past mij daarover niet te veel te zeggen." Hij zegt dat het gesprek hem "veel meer vertrouwen heeft gegeven in het cao-proces".

De voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) zei na afloop dat het gesprek met Rutte en minister Arie Slob (Onderwijs) "goed" was verlopen. Voor de aangekondigde onderwijsstaking van 6 november zullen het kabinet en de sector nogmaals met elkaar in gesprek gaan. Tot die tijd blijft de staking ook staan.

Het kabinet is zich er inmiddels voldoende van bewust dat het lerarentekort een "maatschappelijk probleem is", en niet alleen een onderwijsprobleem, aldus Liesbeth Verheggen van de AOb. Maar het kabinet heeft geen bedragen genoemd. "Dat had ik ook niet verwacht", zei de vakbondsvrouw. Het volgende gesprek dat de sector met het kabinet voert, moet wel meer opleveren.

Na dat gesprek zal de AOb besluiten of de bond zijn achterban oproept het werk neer te leggen op 6 november. De onderwijssector stuurde voor de zomer een brief aan Slob. Om het "nijpende tekort aan leraren en schoolleiders en de hoge werkdruk" aan te pakken is er "een totale investering van 423,5 miljoen euro" nodig, schreef de sector.

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft eerder gedreigd tegen de onderwijsbegroting te stemmen als er niet meer geld komt voor leraren. Hij vindt het "vreemd dat er nog een gesprek nodig was om het kabinet te doordringen van de problemen in het onderwijs. Aan geld heeft dit kabinet geen tekort, wel aan oog voor wat er nu nodig is".

 

Door: ANP

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
15 nov Verheggen voelde zich onder druk gezet
15 nov Amsterdam kort scholen met hoge ouderbijdrage
15 nov School voor persoonlijk onderwijs naar de rechter
15 nov Schadevergoeding voor gedupeerden Belastingdienst
15 nov Aanpakken schoolstress kan psychische problemen bij kinderen voorkomen
15 nov Werkgevers, geef docenten vertrouwen
15 nov Met deze tips haal je het meeste uit de evaluaties van je opleidingen
14 nov Kamer: onderzoek naar minder lesuren in het basisonderwijs
14 nov CDA wil breder onderzoek naar fouten bij de Belastingdienst
14 nov Minister sluit kortingen pensioenen niet geheel uit
14 nov Project voor verbeteren zeer zwakke scholen succesvol
14 nov Duncan hoopt op muziekles op alle middelbare scholen
14 nov Beheer van betalingen bij zelfservice apparaten kan veel eenvoudiger
13 nov Partijen trekken steun pensioenakkoord in bij korting
13 nov NCOI neemt branchegenoot LOI over
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?