Meer uitdaging kan leerlingen in voortgezet onderwijs motiveren

11-12 06:05 | bron: Onderwijsland.com

DEN HAAG - Een gebrek aan motivatie van leerlingen in het voortgezet onderwijs is een veelbesproken probleem. Uit inspectieonderzoek op 127 scholen blijkt dat leerlingen het naar hun zin hebben op school, maar zich weinig uitgedaagd voelen. Aldus de Inspectie van het Onderwijs.

Gebrekkige motivatie

In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse leerlingen in het voortgezet onderwijs minder gemotiveerd om te leren. Recent onderzoek laat onder meer zien dat leerlingen gemotiveerd beginnen aan de eerste klas van het voortgezet onderwijs, maar dat deze motivatie de jaren daarna daalt. Uit ander onderzoek blijkt zelfs dat Nederlandse leerlingen de minst gemotiveerde lezers ter wereld zijn.

Inspectieonderzoek naar motivatie

In het schooljaar 2017/2018 deden we een groot motivatieonderzoek. Op 127 afdelingen van middelbare scholen onderzochten we welke motiverende kenmerken het meest en het minst voorkomen op middelbare scholen. Zo keken we bijvoorbeeld of het onderwijs uitdagend was, of de school hoge verwachtingen heeft van leerlingen en of leerlingen voldoende autonomie ervaren. Aan de leerlingen vroegen we of ze gemotiveerd zijn om te leren. We observeerden 1134 lessen en 1742 leerlingen vulden een vragenlijst in.  

Belangrijkste conclusies

Leerlingen gaan vaak met plezier naar school; ze voelen zich er veilig en ze voelen zich verbonden met de school. Cijfers en andere succeservaringen zijn voor veel leerlingen belangrijke redenen om hun best te doen op school. Leerlingen zien het te behalen diploma als een noodzakelijke voorwaarde om verder te kunnen komen. Veel leerlingen hebben dan ook al een duidelijk beeld van wat ze na de middelbare school willen bereiken. Daartegenover staat dat voor leerlingen vaak niet duidelijk is waarom ze iets moeten leren. Ook blijkt de feedback die leerlingen krijgen niet altijd effectief. Maar er blijkt vooral winst te behalen op het gebied van uitdagend onderwijs. 

Weinig uitdaging

Leerlingen voelen zich vaak niet uitgedaagd door de leraar of de lesstof. Veel scholen bieden uitdaging in plusklassen of door extra vakken aan te bieden, maar de gewone lessen zijn vaak niet prikkelend. Leraren stellen in weinig lessen hoge eisen aan leerlingen. Ook laten leraren nauwelijks merken dat ze hoge verwachtingen van leerlingen hebben en doen ze niet vaak een beroep op hogere denkvaardigheden van leerlingen. Tegelijk blijken leerlingen op scholen waar wel een uitdagend aanbod of hogere denkvaardigheden in de stof verwerkt zijn, gemiddeld hogere cijfers op het centraal examen te halen.

 

Bron: Rijksoverheid

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
07 jul Meer scholen willen geld voor oplossen leerachterstanden
07 jul Onderwijsprofessional betaalt soms vier keer zoveel voor tweede studie
07 jul Preventie in het onderwijs kan stijgende zorgkosten in de toekomst beperken
07 jul Man die school binnenreed verdacht van poging tot moord
07 jul 'Jongens leren beter lezen met veel meisjes om zich heen'
07 jul Prowise levert 1500 touchscreens aan Brussels onderwijs
07 jul Master Leiderschap in Onderwijs – MLO
06 jul Quarantaine na vakantie naar oranje of rode landen geen reden voor schoolverzuim
06 jul Schrappen eindtoets groep 8 kan ongelijkheid vergroten
06 jul Minister Slob wil ook speciaal onderwijs op BES-eilanden
06 jul Verbreding van de pabo trekt mogelijk meer studenten
06 jul E-learning: ‘Gebruik je Digibord als een Pro’
06 jul Vacature: Leerkracht groep 8 Christelijke basisschool
03 jul TU Eindhoven mag vrouwen niet voortrekken in sollicitatieprocedures
03 jul Wet voor nieuw inburgeringsstelsel aangenomen: taallessen, werk en stage lopen
Poll
Ik sta achter de beslissing om het onderwijs weer volledig te hervatten
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?