Taakstraf na zelfdoding scholier om naaktfoto

08-10 08:27 | bron: Onderwijsland.com

ZWOLLE - Een jongen en een meisje zijn veroordeeld tot taakstraffen, omdat zij een naaktfoto hebben verspreid van een 14-jarige scholier uit Enschede die daarop zelfmoord pleegde. Door hun toedoen kwam de foto op 19 februari 2017 op social media terecht. De jongen, leerling van het Bonhoeffer College in Enschede, pleegde diezelfde dag nog zelfmoord.

De rechtbank in Zwolle veroordeelde maandag de jongen, destijds 13 jaar, tot een taakstraf van veertig uur. Hij had de foto van het slachtoffer ontvangen via SnapChat, waarop hij zich via een nepaccount voordeed als meisje. Hij stuurde de foto door naar twee meisjes, van wie er één is vervolgd omdat zij de foto op Instagram zette met de naam van Onur. Ze kreeg een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur met een proeftijd van twee jaar.

De twee zijn schuldig bevonden aan het verspreiden van kinderporno en belediging van het slachtoffer. Aanvankelijk wilde het Openbaar Ministerie geen vervolging instellen maar de nabestaanden dwongen dat af via een speciale procedure. De twee werden niet vervolgd voor dood door schuld, wat de nabestaanden wilden. De dood van Onur was redelijkerwijs niet te voorzien door de jongen en het meisje, zodat zijn dood hen niet kan worden aangerekend, oordeelde het hof in die procedure.

De rechtbank vindt dat zij wel straf verdienen, maar houdt er rekening mee dat ze twee jaar geleden nog zeer jong waren en de gevolgen van hun handelen niet goed konden overzien. De veroordeelde jongen chatte de dag ervoor nog met het slachtoffer en wist dat hij zich erg zorgen maakte om de naaktfoto. Toch stuurde hij de foto door aan andere minderjarigen.

De rechtbank stelt dat de effecten van het plaatsen van belastend beeldmateriaal vaak worden onderschat. Slachtoffers ervaren een zware persoonlijke vernedering en soms aantasting van de familie-eer. Ook de twee veroordeelde jongeren hebben onvoldoende stilgestaan bij de enorme impact.

 

Door: ANP

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
18 okt Basisscholen voelen noodzaak om digitale geletterdheid leerlingen te vergroten
18 okt Slob zet financiering Haga Lyceum stop
18 okt Wanneer mag een kind naar de basisschool?
18 okt Het onderwijs heeft grensoverbruggende schoolleiders nodig
18 okt 5 belangrijk vragen om de ideale cursusadministratie software te kiezen
17 okt Rutte heeft spijt van bemoeienis onderwijs-cao
17 okt AOb: 'Gesprek Rutte levert niets op, staking 6 november gaat door'
17 okt Nog geen uitsluitsel over vertrek Haga-bestuurder
17 okt Twijfels bij Tweede Kamer over interim-bestuurder Haga Lyceum
17 okt 'Geen stage om Turkse nationaliteit'
17 okt School mag zelf beslissen over inhuur zzp-docenten
17 okt C-Academy: inspiratie en ondersteuning op het gebied van techniekonderwijs
17 okt Onderwijsland.com: het grootste¬†v√≥lledig onafhankelijke platform voor het onderwijs
16 okt Aantal studenten met 4 procent gegroeid
16 okt SP vraagt naar bijles voor middelbare scholieren
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?