PSD2 biedt veel mogelijkheden

NIEUW-VENNEP - Sinds het begin van dit jaar is de Payment Services Directive 2 (PSD2) van kracht. Met de herziene Europese betaaldienstrichtlijn kunnen consumenten, bedrijven en organisaties het beheer van hun financiën, dat voorheen door banken werd gedaan, door derde partijen laten uitvoeren. De richtlijn zal het betaallandschap drastisch veranderen en heeft als doel de innovatie te bevorderen, de concurrentie te verhogen, bescherming te bieden en de veiligheid van betalingen te waarborgen.

Als onderwijsinstelling kunt u nu optimaal gebruik maken van de kansen die nieuwe vormen van digitale dienstverlening bieden. Wij hebben er een paar voor u op een rijtje gezet:

1.  Kortingen geven op toeslagen

Een belangrijke wijziging voor een onderwijsinstelling is dat het geen toeslagen meer mag berekenen voor debitcardbetalingen en creditcardbetalingen. Voor andere betaalmiddelen, zoals bijvoorbeeld AfterPay en acceptgiro mogen nog wel toeslagen berekend worden, maar nooit meer dan de daadwerkelijke kosten. U mag nog wel een korting aanbieden op bepaalde betaaldiensten. Zo kunt u dus op specifieke betaalmethoden sturen die uw voorkeur hebben, zoals het cashless betalen.

2.  Onderscheidend vermogen

Door veranderingen te omarmen kan een onderwijsinstelling voorop blijven lopen. De invoering van de nieuwe betaalrichtlijn zorgt voor veel meer ruimte voor innovatieve betaaldiensten en spelers met nieuwe ideeën zullen de financiële markt betreden. Deze innovaties, die gericht zijn op sneller en eenvoudiger bankieren, hebben de potentie om de huidige dienstverlening compleet te veranderen. U kunt de innovaties die het beste passen bij uw organisatie, medewerkers en leerlingen implementeren en uzelf hiermee onderscheiden van andere onderwijsinstellingen.

3.  Gebruikservaring optimaliseren

Consumenten voeren steeds meer activiteiten digitaal uit en gebruiken hiervoor steeds vaker hun mobiel of tablet. Op het gebied van diensten verwachten zij dat deze sneller gaan, minder formeel en meer gepersonaliseerd zijn en eenvoudig toegankelijk zijn. Nieuwe (mobiele) betaalmethoden hebben inmiddels bewezen te voldoen aan deze eisen. Met nieuwe betaalmethoden die door derden worden aangeboden, kan een onderwijsinstelling beter inspelen op de voorkeuren en wensen van leerlingen en medewerkers en zo de persoonlijke dienstverlening optimaliseren.

4.  Nuttige data verzamelen

Het verzamelen van data is de meest effectieve manier om inzicht te krijgen in de voorkeuren van leerlingen en medewerkers. Met de nieuwe richtlijn mogen derde partijen ook rekeninginformatiedienstverlening aanbieden waarbij het draait om informatie over betaalrekening(en). Deze gegevens kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld een goed (financieel) beeld van een klant te schetsen. Daarnaast kan de vrijgekomen informatie ook gebruikt worden om het bestedingspatroon te analyseren zodat meer specifieke, persoonlijke diensten aan de leerling of medewerker kunnen worden verleend.

5.  Veiligheid bieden

De PSD2 eist Strong Consumer Authentication (SCA) voor elke online transactie in de Europese Unie. Dit is een methode waarbij twee of drie authenticatiefactoren worden gebruikt bij elke transactie. Bijvoorbeeld een PIN-code (1) bij het gebruik van een betaalkaart (2) en een vingerafdruk identificatie (3). Door deze methode kan betaalfraude aanzienlijk worden teruggebracht.

Over SKUARIO

SKUARIO is een betaal- en management platform en biedt totale financiële en administratieve ontzorging. Zo helpt het onderwijsinstellingen om aan de AVG en PSD2 te voldoen maar geeft ook inzicht in de bestedingen en het verbruik van al uw onbemande apparaten. Met de handige betaal-app van SKUARIO kunnen leerlingen en medewerkers eenvoudig betalen voor deze apparaten zoals Multi Functionele Printers, koude/warme drankautomaten, vending machines, kluisjes en meer. Wilt u meer informatie over SKUARIO? Bezoek dan: www.inepro.com/skuario-educatie

 

Bron: inepro - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws