Minister Slob wil nieuw bestuur Haga Lyceum vanwege wanbeheer

11-07 12:21 | bron: Onderwijsland.com

AMSTERDAM - Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum kunnen volgend jaar gewoon naar school als de schoolbestuurders vervangen worden. Nieuwe bestuurders moeten de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen. Dat is de opdracht die minister Slob  geeft aan het bestuur van de school. Het interim bestuur moet in de eerste weken van het nieuwe schooljaar bekend zijn. Dit meldt Rijksoverheid.

Om het onderwijs op deze school te verbeteren, heeft de inspectie herstelopdrachten gegeven. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat de huidige bestuurders van de school de geconstateerde tekortkomingen kan wegwerken. De inspectie heeft ernstige gebreken vastgesteld bij haar onderzoek. Zo constateren ze dat er sprake is van wanbeheer. Daarmee is het handelen van de bestuurders schadelijk voor de school en de leerlingen. Daarom geeft minister Slob de opdracht dat er in de eerste weken van het nieuwe schooljaar een interim bestuur bekend moet zijn.
 
Minister Slob: “Alle leerlingen verdienen goed onderwijs. Ongeacht op wat voor school je zit. Op het Cornelius Haga Lyceum is er sprake van wanbeheer. Daarnaast doen de bestuurders te weinig aan burgerschap in de school. Daarom moet er een nieuw bestuur komen.”
 
Conclusies Inspectie
De inspectie heeft ernstige gebreken vastgesteld. Er is sprake van financieel wanbeheer en het burgerschapsonderwijs is onvoldoende. Verder concludeert de inspectie dat het beleid en handelen van de bestuurders schadelijk zijn voor de leerlingen, omdat de bestuurders geen afstand neemt van personen met een omstreden reputatie.
 
Daarnaast is er sprake van onrechtmatig financieel handelen van de directeur-bestuurder. Zo is er sprake van zelfverrijking en belangenverstrengeling. Geld dat bedoeld is voor onderwijs, wordt niet aan onderwijs uitgegeven. Ook is de samenwerking met externe partijen onvoldoende. Zo schaadt de directeur-bestuurder de relatie tussen school en overheid en externe partners. Die samenwerking is wel nodig, bijvoorbeeld voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Maar ook om leerlingen goed te begeleiden naar vervolgopleiding.
 
Aanleiding vervolgonderzoek
De inspectie onderzoekt iedere nieuwe school van een nieuw schoolbestuur. Dat gebeurt altijd binnen twee jaar. Tijdens dit onderzoek kwam er informatie van de AIVD. Bijvoorbeeld dat richtinggevende personen binnen de school zich omringen met salafistische aanjagers. De inspectie is vervolgens gaan onderzoeken wat dat voor het onderwijs betekent. Dat heeft geresulteerd in het rapport dat de Inspectie vandaag publiceert.
 
 
Bron: Rijksoverheid
Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
29 mei Campagne voor veilige terugkeer middelbare scholieren in het verkeer
29 mei Kabinet verdubbelt geld voor stages praktijkonderwijs
29 mei Onderzoek: Flexwerkers met leermogelijkheden hebben meer baanzekerheid
29 mei Geef jongeren al op middelbare school stemrecht
29 mei NCSV TU Delft is live met Coachview!
28 mei Inspectie wil weten wie verantwoordelijk is voor onderwijs Cornelius Haga Lyceum
28 mei Ook salarisverhoging in het mbo
28 mei Evaluatie passend onderwijs: verwachtingen zijn niet uitgekomen
28 mei 'Verminder druk op kinderen en jongeren'
28 mei Coronavirus en de centrale toetsen en examens van het CvTE
28 mei Goed vooruitkijken blijft lastig voor onderwijsbesturen
28 mei 1 Miljoen subsidie voor onderzoek naar meer marktaandeel voor vlees- en zuivelvervangers
28 mei Blijf vanaf 12 euro per dag in contact met uw onderwijs doelgroep
27 mei Coronaprotocol voor basisscholen laat nog op zich wachten
27 mei Mbo-scholen willen ook lesgeven op zaterdag
Poll
Ik sta achter de beslissing om de klassikale lessen weer te hervatten
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?