Het promotietraject van docent Wendy Aertssen

14-02 06:01 | bron: Onderwijsland.com

BREDA - De docenten van Avans+ doen er alles aan om hun vakkennis op peil te houden. Een aantal van hen is zelfs bezig met een promotietraject. Wat levert zo’n traject eigenlijk op? En waar moet je rekening mee houden? Docent Wendy Aertssen van de master Kinderfysiotherapie vertelt over haar promotietraject. “Deze promotie was voor mij een logische stap.”

“Ik werk sinds 1992 als kinderfysiotherapeut en wilde mijn vakgebied altijd al verder verkennen. In 2006 startte ik bij Avans+ met een verkorte master om mezelf ook op andere terreinen te verdiepen. Binnen de kinderfysiotherapie bestond op dat moment nog geen adequaat meetinstrument om de functionele kracht van kinderen te beoordelen. Dat instrument heb ik vervolgens zelf ontwikkeld als masterthesis. Daarbij hebben we acht activiteiten geselecteerd waar kinderen van 4 tot 10 jaar kracht voor nodig hebben, zoals verspringen, traplopen en een zwaar voorwerp gooien. Door hier normen voor te ontwikkelen, konden we beoordelen of bepaalde kinderen achterblijven en hier passende therapie voor aanbieden.”

Niet bezig met promoveren

“In 2009 presenteerde ik de resultaten van mijn masteronderzoek tijdens een congres. Op dat moment was ik helemaal niet bezig met een promotie. Ik kon toen ook nog niet vermoeden dat mijn meetinstrument uiteindelijk de hele wereld over zou gaan en een standaard zou worden. Die doorbraak kwam in 2013, toen ik in Kaapstad meewerkte aan het onderzoek van hoogleraar Bouwien Smits-Engelsman, mijn voormalige docent. Daarin ontdekte ik hoe interessant het was om onderzoek te doen. De keuze waarvoor ik toen stond – de praktijk waar ik werkte overnemen óf onderzoek doen – was toen snel gemaakt. Het was een logische vervolgstap.”

Win-win

“Ik besloot om als externe promovendus aan de Radboud Universiteit een promotietraject te starten, naast mijn fulltime werk als kinderfysiotherapeut en docent. Dat kostte behoorlijk wat tijd en was erg pittig. Toch leverde het ook tijd op: mijn studenten bij Avans+ hielpen in het kader van hun eigen opleiding mee. Zo verzamelde ik in relatief korte tijd de data van meer dan 6000 kinderen. Een waardevolle bijdrage aan mijn promotieonderzoek en een duidelijk voorbeeld van win-win. Ook de studenten profiteren namelijk van zo’n onderzoek. Bovendien laten we als docenten duidelijk zien dat ons onderwijs van het hoogste niveau is.”

Vervolgvragen

“Inmiddels komt het einde in zicht. Ik verwacht vóór de zomer te promoveren. De titel die ik dan voor mijn naam krijg, interesseert me eigenlijk niet zo. Ik doe het vooral om een waardevolle bijdrage te leveren aan mijn vakgebied. Mijn promotie opent wel de nodige deuren. Zo word ik vaker uitgenodigd als spreker op congressen en kan ik meer participeren in andere onderzoeksprojecten. Mijn onderzoek roept natuurlijk ook weer de nodige vervolgvragen op waar mijn studenten bij Avans+ mee aan de slag kunnen. Doordat er met zo veel mensen gewerkt wordt aan dit onderwerp, kun je uiteindelijk echt een verschil maken binnen het vak kinderfysiotherapie. Dat is ook waar we als docenten binnen Avans+ hard aan werken. Binnen de opleiding worden op dit moment meerdere onderzoekslijnen gevormd.”

 

Lees hier het hele verhaal van Wendy en bekijk meer informatie over de opleiding.

 

Bron: Avans+ - partner Onderwijsland.com

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
25 feb Internetconsultatie Besluit kinderopvangtoeslag 2021 gepubliceerd
25 feb 'Vooruitzichten pensioenfondsen zien er heel slecht uit'
25 feb CNV wil verplichte samenwerking scholen in strijd tegen lerarentekort
25 feb Steeds meer kleuters krijgen tweede taal aangeboden
25 feb Zo wordt elk verandertraject een succes
24 feb Drentse scholenkoepel: laat huisarts kinderen controleren op coronavirus
24 feb Eindtoets wordt doorstroomtoets: schooladvies blijft bepalend in groep 8
24 feb Middelbare scholen maken zich zorgen om criminele uitbuiting leerlingen
24 feb Circa 65 procent van de basisschoolleerlingen zullen later gaan werken in beroepen die nu nog niet bestaan
24 feb Uitleg over sponsoring in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs
24 feb Vacature: Leerkracht groep 8 Christelijke basisschool
21 feb Bekende grootouders geven goede voorbeeld in campagne 'Lees voort!
21 feb Taken van vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs
21 feb Congres Samenwerkend leiderschap
21 feb TED Talk: Sir Ken Robinson: How schools can nurture creativity (video)
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?