Het onderwijs heeft grensoverbruggende schoolleiders nodig

10-09 06:03 | bron: Onderwijsland.com

BREDA - Het onderwijs is volop in beweging. proQualis volgt deze ontwikkelingen op de voet, zodat onze opleidingen aansluiten op de praktijk. Dit is deel 2 uit een serie blogs van Ton Bruining, lector en examinator van de Master Leiderschap in Onderwijs. Hij gaat in deze serie onder andere in op de behoefte aan meer nieuwsgierigheid, diepgang en bestuurskracht in het onderwijs. In deze blog licht hij toe waarom het onderwijs behoefte heeft aan schoolleiders die de handen ineenslaan met hun partners binnen de keten. Ook onze docent Joep Schrijvers geeft hier zijn visie op.

“Het onderwijs heeft behoefte aan grens overbruggende onderwijsleiders”, stelt Ton Bruining. “Bij de ontwikkeling van integrale kindcentra, het ontwerpen van 10-14-scholen en in de samenwerking met het vmbo, mbo en hbo merk ik steeds weer dat professionals uit de verschillende sectoren elkaar nauwelijks kennen. Ze spreken elkaar eigenlijk zelden, terwijl ze elkaar juist zouden moeten opzoeken en versterken.”

Netwerken en ketens

Joep Schrijvers bevestigt dit. “Organisaties staan nu eenmaal niet op zichzelf. Ze functioneren in netwerken en ketens. Dat vraagt om leiders die hun eigen organisatie op orde hebben én over de grenzen daarvan heen blijven kijken, ook als die grenzen steeds meer vervagen. Die hun leiderschap aanpassen aan de omstandigheden waarin hun organisatie zich bevindt en die bruggen bouwen naar hun partners binnen de ketens en netwerken.”

Vaardigheden

Ton Bruining: “Bestuurders, directeuren en leraren in de rol van teacher leader hebben specifieke vaardigheden nodig om die bruggen te bouwen en met andere organisaties om te gaan. Zij moeten de verbinding kunnen leggen met andere culturen en bedreven raken in andere manieren van kennis ontwikkelen. In de Master Leiderschap in Onderwijs zorgen we ervoor dat de deelnemers deze competenties ontwikkelen en grenzen kunnen overbruggen.”

Geen ‘one size fits all’

Joep Schrijvers: “Leiderschap is bepaald geen ‘one size fits all’. Daarom ga ik tijdens de module Leiderschap dieper in op verschillende leiderschapsstijlen en de omstandigheden waarin je die het beste kunt inzetten. Iedere school heeft immers zijn eigen uitdagingen en problematiek waarop je je leiderschap moet aanpassen. Als schoolleider moet je jezelf drie dingen afvragen: wat moet er gebeuren? Wat voor type leiderschap is daarvoor nodig? En pas ik in dat profiel? Dat licht ik graag toe met een voorbeeld.”

Inzicht

“Sommige leidinggevenden voelen zich vooral prettig bij een visionaire of charismatische stijl van leiding geven. Die voelen zich minder thuis in een omgeving waarin vooral financiële en zakelijke uitdagingen op hun pad komen. Of waar ze ‘vuile handen’ moeten maken om een team weer goed te laten functioneren. Wij geven de deelnemers aan onze opleiding inzicht in verschillende leiderschapsstijlen, zodat zij de juiste uitdagingen op de juiste manier aan kunnen gaan. Soms moeten zij dingen ontwikkelen in hun leiderschap en soms zaken aan anderen overlaten die dat beter kunnen.”

Ramen open

“Een school komt niet meer weg met een schoolleider die enkel oog heeft voor zijn eigen toko. Hij heeft te maken met een complex speelveld, met onder meer de gemeente, andere scholen, het schoolbestuur, de ouders en de fysieke omgeving van het gebouw. De school is een schakel in een keten, een deeltje in een netwerk. Deze dynamiek is overigens niet uniek: alle organisaties hebben ermee te maken. Nog een reden om de ramen open te gooien en buiten de onderwijswereld te kijken. Ga op zoek naar goede voorbeelden en maak die zelf op maat voor je eigen situatie.”

Onderstroom

“Een belangrijk advies dat ik schoolleiders wil meegeven, is: bekwaam je ook goed in de onderstroom. De emoties, het politieke spel en de informele kanalen. Immers, wie de onderstroom niet eert, doet het in de bovenstroom verkeerd. Daarom leer ik onze deelnemers hoe zij het beste kunnen lobbyen, draagvlak kunnen krijgen en tegenstand kunnen overwinnen. Zo kunnen zij als leiders een betekenisvolle stip op de horizon zetten én hun organisatie en het omliggende netwerk in die richting laten bewegen.”

 

Door: Ton Bruining en Joep Schrijvers

Bron: Avans+ - partner Onderwijsland.com


Ton Bruining is lector van de master Leiderschap in onderwijs bij Avans+.
Joep Schrijvers publiceerde meerdere boeken over leiderschap en werkt als docent voor Avans+. Hij was betrokken bij het samenstellen van de masteropleiding en deelt zijn nieuwsgierigheid en fascinatie op het gebied van leiderschap graag met anderen.

 

Foto: voor de coronapandemie

 

Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
21 sep Tekort aan leraren in basis- en voortgezet onderwijs, student staat voor de klas
21 sep CTOUCH & TrilbyTV: de perfecte match voor communicatie in het onderwijs
21 sep Salarisverwerking: de pijn zit altijd in de details - en de winst dus ook
20 sep Minder uitval onder startende leraren in primair onderwijs
20 sep Niet meer hele klassen naar huis in basisonderwijs als één kind besmet is
20 sep Gomarus scholen door OM onderzocht vanwege discriminatie om geaardheid
20 sep Klaar om innovatie in het hoger onderwijs te realiseren? Mis dit evenement dan niet!
20 sep Blog Tom Harmsen: Het komt voor de bakker
20 sep CBS: onbenut arbeidspotentieel terug op niveau van 2019
17 sep Onderzoek naar bijzondere bekostiging in primair- en speciaal onderwijs
17 sep 50 kinderen door ouder ontvoerd tijdens de zomervakantie
17 sep Hogescholen komen principe-akkoord overeen voor cao 2021-2022
17 sep Wanneer mag een kind naar de basisschool?
17 sep IT-opleider Didacticum kiest voor Coachview!
16 sep Ziekteverzuim in kinderopvang stijgt het hardst
16 sep Onderzoek RIVM: sluiting van scholen minst populaire coronamaatregel
16 sep Steeds meer hbo-docenten gaan er qua salaris iets op achteruit
16 sep Exclusief event ‘De regie over jouw werkplezier’ met speciale gast Paulien Knol
16 sep Slimme softwareapplicaties voor een gestroomlijnde onderwijsorganisatie
16 sep Recordaantal Nederlanders was in augustus aan het werk
15 sep Hoger onderwijs kan weer 'min of meer' normaal open en is daar erg blij om
15 sep PO-Raad blij dat straks niet de hele klas meer in quarantaine moet
15 sep Osterhaus: basisschoolkinderen moeten vaker getest worden
15 sep Per 25 september verdwijnt in mbo en hoger onderwijs maximale groepsgrootte
15 sep Steeds vaker school of opvang de oorzaak van besmetting
Poll
Kinderen vanaf 12 jaar moeten gevaccineerd worden
Donateurs van Onderwijsland
Het Onderwijsland netwerk
Onderwijsland verbindt professionals en bestuurders uit de onderwijsbranche met elkaar. Word ook onderdeel van Onderwijsland!
Spotlight
Advertentie
uw banner hier?