Het schooljaar gezond doorkomen? Deel het anders in!

ENTER - Al jaren is het onderwijs bezig met een grote professionaliseringsslag. Zo krijgen oudere leerkrachten geen extra vrij meer, maar budget om vitaal te blijven. Het lerarenregister moet op termijn zorgen voor een duidelijke registratie van kwaliteit, en overal wordt gewerkt aan kennisdeling en buddyconstructies - om toch vooral maar het beste in iedere leerkracht naar boven te brengen.

… maar vallen ook bij bosjes uit
Ik twijfel er niet aan dat het inhoudelijk helemaal goed komt met de sector. Maar wie van buiten naar binnen kijkt, krijgt een ander beeld. In het nieuws gaat het vooral over uitval, overbelasting en onderbezetting. Leerkrachten gebruiken hun vakanties niet om weer ontspannen voor de klas te komen, maar om überhaupt het hoofd boven water te houden.

Dat komt door hoe we naar verlof kijken …
Verlof is misschien wel het belangrijkste deel van werken, maar is ook precies de plek waar het onderwijs nog niet in professionaliseert. Het is natuurlijk leuk, die vakanties tegelijk met de kinderen, maar is het ook wat je moet willen? Volgens mij kan een fulltime job die in 40 werkweken wordt gepropt alleen maar uitmonden in weken van meer dan 40 uur …

… en daar kun je zelf iets aan doen
Als je het schooljaar gezond door wilt komen, zul je je jaar anders in moeten delen. En de oplossing zit ‘m vooral in de mindset. We moeten af van de schoolvakanties als vrijbrief om zelf ook maar vrij te nemen, of  gevoelsmatig over te werken door terug te komen. Het is onrealistisch om een fulltime baan in 40 werkweken te proppen én alle vakanties aan te houden. Dat is een uitdaging voor de hele sector, maar je hebt er als individuele docent ook een stem in. Dus wil je aan het eind van je jaar nog een stuk mens over hebben? Maak dan een realistische jaarplanning, en limiteer jezelf daarin tot bijvoorbeeld 30 vrije dagen.

Wil je verder praten over vakanties in het onderwijs en hoe je efficiënt beleid hierover opstelt? Als onderwijsspecialist bij Forque kan ik met je meedenken. Bel of mail me voor een afspraak via T:+31(0) 85- 27 33 490 of via E: info@forque.nl.

 

Dit blog is geschreven door Chris Bakker, senior consultant en onderwijsspecialist bij Forque.

 

Bron: Forque - partner Onderwijsland.com

Laatste nieuws