Studentenorganisaties: Hogere rente op studieschuld is in strijd met wet

UTRECHT - Het plan van minister Ingrid van Engelshoven om de rente op studieschulden te verhogen is in strijd met het internationaal onderwijsrecht, aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) maandag. De studentenorganisaties hebben hiernaar juridisch onderzoek gedaan.

Nederland heeft eerder een internationaal verdrag ondertekend, waarin staat dat het hoger onderwijs "geleidelijk aan kosteloos moet worden gemaakt".

"Het spekken van de staatskas met het kostbare geld van studenten blijkt onrechtmatig. Dat werpt nieuw licht op het debat in de Eerste Kamer, daar waar de rechtmatigheid van wetten getoetst wordt", aldus ISO-voorzitter Tom van den Brink.

Het plan van de minister houdt in dat de rente op studieleningen gekoppeld wordt aan de tienjaarsrente. Nu is dat nog de rente op staatsleningen met een looptijd van vijf jaar. De tienjaarsrente ligt hoger dan de vijfjaarsrente.

De hogere rente zal studenten gemiddeld 5.500 euro extra studieschuld bezorgen. De plannen zouden het Rijk 226 miljoen euro opleveren.

Het ISO en het LSR willen dat Van Engelshoven het wetsvoorstel intrekt. Als de Eerste Kamer instemt met het voorstel, zullen de organisaties "verdere juridische stappen ondernemen".

Laatste nieuws