Rekenkamer: Onbekend of extra geld werkdruk basisonderwijs verlaagt

DEN HAAG - Of het extra geld bestemd voor het onderwijs vorig jaar de werkdruk op basisscholen daadwerkelijk heeft verlaagd, is onbekend. Op dit moment is er nog geen evaluatie geweest, aldus de Algemene Rekenkamer.

Desondanks heeft de minister Slob besloten om de scholen ook voor komend schooljaar meer geld te geven om de werkdruk te bestrijden. In het verantwoordingsonderzoek over 2018 noemt de Algemene Rekenkamer dit besluit ‘opmerkelijk’. Afgesproken was dat de minister eerst zou evalueren, voordat hij weer extra geld beschikbaar stelde. Voor het lopende schooljaar zou dit gaan om circa €237 miljoen euro. 

Het onderzoek van de Rekenkamer laat zien dat de scholen zich straks, zoals afgesproken bij de toekenning van het geld, tegenover de minister wel verantwoorden over de besteding van het geld, maar niet over het resultaat. Hierdoor kan de minister momenteel niet vaststellen of de werkdruk is afgenomen.
 
De Algemene Rekenkamer raadt Slob daarom aan een nulmeting te doen en een concreet doel te stellen voor verlaging van de werkdruk.
 
 

 

Laatste nieuws