Doorstroomwet voor vmbo naar havo loopt vertraging op

AMSTERDAM - De invoering van de wet die de doorstroom van vmbo’ers naar de havo moet versoepelen loopt vertraging op. Voor veel vmbo’ers betekent dit dat zij toch moeten voldoen aan de extra eisen die hun school kan stellen om na hun vmbo-examen in te stromen in havo 4. Aldus de Volkskrant

De wet die per 1 mei een soepeler doorstroming van vmbo naar havo moest regelen, is niet op tijd klaar. In januari 2017 schreef toenmalig staatssecretaris Sander Dekker in een brief aan de Tweede Kamer dat leerlingen met een diploma van de gemengde en de theoretische leerweg van het vmbo (vmbo-g en vmbo-t) ‘zonder meer recht’ kregen om door te stromen naar de havo, mits zij ‘in tenminste één extra algemeen vormend vak op het vmbo eindexamen hebben gedaan’.

Veel vmbo’ers zullen nu toch nog moeten voldoen aan de extra eisen die hun school kan stellen om na hun vmbo-examen in te stromen in havo 4. Veel scholen willen bijvoorbeeld dat vmbo’ers een gemiddelde van 6,8 op hun diploma hebben. 

Het ministerie van Onderwijs laat aan de Volkskrant weten dat het nog wel even kan duren voordat de wet daadwerkelijk in kan gaan. Binnenkort wordt het onderwerp in de Tweede Kamer behandeld, daarna moet het nog langs de Eerste Kamer. Er komt geen coulanceregeling voor gedupeerde vmbo’ers.
 
 
 
 
Bron: Volkskrant

Laatste nieuws